Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami, snehovými závejmi a vetrom

NETKY.SK • 6 Február 2012, 08:35 • 2 min
Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami, snehovými závejmi a vetrom

Meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami, snehovými závejmi a vetrom

slovakia

left justify in out

img

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) varujú ľudí pred nízkymi teplotami, snehovými jazykmi, závejmi a silným vetrom. SHMÚ o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Pre severozápad krajiny, horné a stredné Ponitrie, juh stredného Slovenska, Horehronie, Turiec, Oravu, Kysuce, Liptov, Gemer, Spiš, Šariš, tiež severovýchod, juhovýchod a krajný východ platí výstraha prvého stupeň pred nízkymi teplotami. V oblastiach meteorológovia očakávajú miestami teploty vzduchu od -15 až do -20 stupňov Celzia. "Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch," informuje SHMÚ. Očakávaný mráz nie je podľa meteorológov v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia. Výstraha platí od dnes od 21.00 h do pondelka (6. 2.) do 9.00 h.

Zároveň platí upozornenie meteorológov pre oblasť severozápadu krajiny, horné Ponitrie, Oravu, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie, Spiš, Gemer, Šariš a rovnako aj severovýchod, juhovýchod a krajný východ pred snehovými jazykmi a závejmi. "Tvorba snehových jazykov alebo závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," informoval SHMÚ. Výstraha prvého stupňa platí v oblastiach od dnes od 11.20 h do utorka (7. 2.) do 6.00 h. "Výskyt snehových jazykov alebo závejov je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodal SHMÚ.

Na Gemeri, Šariši a juhovýchode krajiny tiež meteorológovia upozorňujú na silný vietor. Ten by mohol miestami dosiahnuť priemernú rýchlosť 8 - 13 m/s. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," doplnil SHMÚ. Výstraha prvého stupňa platí od pondelka (6. 2.) od 4.00 h do utorka (7. 2.) do 6.00 h ráno.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona