Meteorológovia varujú pred búrkami, vietor má dosiahnuť až 85 km za hodinu

NETKY.SK • 12 Jún 2020, 07:41 • 2 min
Meteorológovia varujú pred búrkami, vietor má dosiahnuť až 85 km za hodinu

BRATISLAVA - Pre stredné a východné Slovensko vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa pred búrkami.

slovakia

left justify in out

Ako informuje na svojej stránke SHMÚ, s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky. Úhrny môžu pri nich dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h). Výstraha platí od 11:00 do 20:00 pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Prešovský a Žilinský kraj.

Dnes bude na Slovensku podľa meteorológov polooblačno až oblačno, prechodne až veľká oblačnosť. Miestami očakávajú, dážď, prehánky alebo búrky, ktoré môžu byť intenzívne.

 

„Najvyššia denná teplota 23 až 28 stupňov, na juhovýchode aj teplejšie. Teplota na horách vo výške 1 500 m oteplenie na 16 stupňov,“ uvádzajú meteorológovia. Dodávajú, že dnes bude teplo a dusno.

Fúkať by mal slabý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie. Predpokladané množstvo zrážok je do 10, pri búrkach ojedinele 20 až 40 mm.
 

 

Silný vietor

Slovenský hydrometeorologický vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá bude trvať od piatkovej 11:00 do 20:00 hodiny. V okrese Poprad bude v tomto čase zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú možné nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Intenzita sprievodných javov je v tejto ročnej dobe a oblasti bežná, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies