Meteorológovia varujú: Na väčšine Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky

NETKY.SK • 5 Január 2015, 10:13 • 2 min
Meteorológovia varujú:  Na väčšine Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešok výstrahu prvého stupňa pre možnosť tvorenia sa snehových jazykov a závejov.

slovakia

left justify in out

SHMÚ varuje pred snežením, silným vetrom aj snehovými jazykmi a závejmi

Na niektorých miestach Slovenska sneží, fúka silný vietor a tvoria sa aj snehové jazyky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes do 22.00 h výstrahu 1. stupňa pred snežením, ktorá platí pre okresy Dolný Kubín, Námestovo, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Bytča, Považská Bystrica a Púchov.

 

img
      

Meteorológovia tu očakávajú výskyt sneženia, pri ktorom napadne ojedinele 10-20 centimetrov nového snehu. To predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb.
      

SHMÚ vydal taktiež výstrahu 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi, ktorá platí do utorka (6.1.) pre časť západného, stredného a východného Slovenska. Tu predpokladá miestami tvorbu snehových jazykov a závejov, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.
      

Pre stredné, časť západného i východného Slovenska platí do utorka obeda výstraha 1. stupňa pred vetrom. Ten môže na hrebeňoch hôr krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 20-28 m/s. 
      

O stupeň vyššiu výstrahu pred silným vetrom, ktorá potrvá do utorka obeda, vydal SHMÚ pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín a Dolný Kubín. Tu na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25-35 m/s.

 

Na väčšine Slovenska sa môžu tvoriť snehové jazyky

Výstraha platí pre väčšinu územia Slovenska. Tento stav má trvať približne do 17:00. Zároveň platia výstrahy pred silným vetrom. Pre severné a stredné Slovensko, konkrétne pre okresy Kežmarok, Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín platí výstraha tretieho stupňa. Vietor tam môže dosiahnuť rýchlosť 35 až 50 metrov za sekundu. Tento stav má platiť približne do 12:00. Pre zvyšné územie stredného a pre východné Slovensko platí výstraha druhého stupňa. Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 25 až 35 metrov za sekundu. Tento stav má platiť rovnako do 12:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies