Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred vetrom: Tu bude poriadne veterno!

NETKY.SK • 26 December 2016, 17:27 • 2 min
Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred vetrom: Tu bude poriadne veterno!

BRATISLAVA - So silnejším vetrom na hrebeňoch hôr severného Slovenska treba počítať aj v najbližších dňoch. Výstrahu druhého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Žilina, Martin, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

Podľa SHMÚ môže vietor na tomto území dosiahnuť miestami rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody. Výstraha predbežne platí do stredy (28.12.) do 20.00 h.

 

Pre Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj platí zároveň výstraha prvého stupňa pre možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. Na tie by si mali vodiči dávať pozor predovšetkým na horských priechodoch. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

img

 

Na vietor si treba dávať pozor podľa meteorológov v utorok 27. decembra na väčšine územia západného a stredného Slovenska a niektorých západnejších okresoch východného Slovenska. Preň zatiaľ platí výstraha prvého stupňa, kedy sa rýchlosť vetra odhaduje v nárazoch okolo 60 až 75 km/h.

 

img

 

V súčasnosti by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody, ktorých povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Väčšiu pozornosť si treba dať na horských priechodoch Huty, Vrchslatina, Klenov, Čertovica, Makov, Branisko, Podspády, Súľová a Grajnár s vrstvou kašovitého až utlačeného snehu a na horskom priechode Herlianske Sedlo, kde sa na vozovke nachádza čerstvý sneh.

 

Výstrahy pred vetrom na stredu:

 

img

 

Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov na zvýšené riziko vzniku námrazy a poľadovice na väčšine ciest a diaľnic na území Slovenska. Pozor si treba dávať aj na úsekoch s nižšou viditeľnosťou. Dohľadnosť do 50 m je v lokalite Turňa nad Bodvou, do 100 m v lokalitách Poltár, Košice-Krematórium, Lučenec a do 200 m Moldava nad Bodvou, Spišský Hrhov, Kremnica, Rimavská Sobota, Nitrianske Rudno, Záborské, Fiľakovo a Rožňava.

 

Predpoveď počasia na utorok:

Premenlivá, na severe veľká oblačnosť. Na viacerých miestach prehánky alebo dážď. Spočiatku od 1200, postupne už od 400 m sneženie. Nočná teplota 3 až -4 st. Denná teplota 0 až 7 st. Prevažne severozápadný vietor do 45 km/h, v nárazoch miestami okolo 70 km/h. Na horách búrlivý vietor až silná víchrica.

 

Streda:

Premenlivá, na severe a východe prevažne veľká, oblačnosť. Miestami sneženie alebo dážď so snehom. Na horách miestami snehové jazyky. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, na juhozápade okolo 2 st. Najvyššia denná teplota 2 až 6, na severe -2 až 2 st. Severozápadný až severný vietor 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), v nárazoch miestami 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).  Na horách búrlivý vietor až víchrica.

 

Štvrtok:

Jasno až polooblačno. Na severe a východe zväčšená oblačnosť a miestami snehové prehánky alebo sneženie. Naďalej miestami snehové jazyky. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, v dolinách kotlinách miestami okolo -8 st. Najvyššia denná teplota 0 až 4, v severnej polovici -4 až 0 st. Prevažne severný vietor 4 až 9 m/s(15 až 30 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h), k večeru bude slabnúť. Na horách búrlivý vietor, spočiatku aj miestami víchrica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies