Meteorológovia varujú: Čaká nás najhoršia zima za posledných 50 rokov

NETKY.SK • 14 September 2015, 15:19 • 2 min
Meteorológovia varujú: Čaká nás najhoršia zima za posledných 50 rokov

LONDÝN – Čaká nás najhoršia zima za posledných 50 rokov?!

slovakia

left justify in out

Britskí meteorológovia tvrdia, že nás čaká tuhá zima. Podľa nich môžu zimné teploty prísť do Británie už v októbri. Spôsobiť by to mal pokles teploty v Atlantiku, zmena Golfského prúdu a nízka slnečná aktivita.

 

Podľa niektorých meteorológov sa v Británii môže zopakovať zima z rokov 1962/1963, počas ktorej snežilo päť mesiacov a zamrzli dokonca aj časti mora.

 

Meteorológ James Madden povedal pre britský web Express: „V októbri je pravdepodobné, že bude mrznúť, pretože sa výrazne ochladí na dne Atlantiku a Golfský prúd nebude existovať. Výrazne nízke teploty a snehová nádielka sa očakáva už v Novembri.“

 

Golfský prúd prakticky ochladzuje Európu, pretože prináša teplú vodu z Ameriky smerom na starý kontinent. Podľa vedcov ovplyvňuje Golfský prúd aj topiaci sa ľadovec.

 

img

 

Nemecký profesor Stefan Rahmstorf z Inštitútu pre výskum klimatických zmien tvrdí, že sa Golfský prúd spomalil o 15 až 20 percent. „S 99-percentnou pravdepodobnosťou je takéto spomalenie Golfského prúdu absolútne unikátnym javom od roku 900 nášho letopočtu,“ povedal profesor Rahmstorf.

 

Golfský prúd ovplyvní aj El Niňo

Cyklicky sa vyskytujúci klimatický jav El Niňo by mohol byť tentoraz obzvlášť intenzívny účinok. Tvrdia to odborníci z amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

 

Zástupca riaditeľa centra Mike Halpert vo štvrtok na tlačovej konferencii vo Washingtone povedal, že jeho inštitúcia počíta s tým, že tento El Niňo by sa mohol zaradiť medzi najsilnejšie od začiatku robenia záznamov v roku 1950.

 

Najnovší El Niňo sa začal v máji a pravdepodobne potrvá až do jari 2016. Počas neho dochádza k výraznému otepleniu povrchu morí na rovníku a tým aj zmene prúdov, čo môže v závislosti od regiónu vyvolať silné dažde či sucho. Mimoriadnu intenzitu tohto El Niňa predpokladajú americkí vedci na základe prognóz, že povrch Tichého oceánu na rovníku sa oteplí o dva alebo dokonca aj viac stupňov. Takéto oteplenie bolo v uplynulých 65 rokoch namerané iba trikrát: v sezónach 1972/73, 1982/83 a 1997/98.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies