Meteorológovia otvorili dvere pre verejnosť, ukážu, ako sa predpovedá počasie

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 16:14 • 2 min
Meteorológovia otvorili dvere pre verejnosť, ukážu, ako sa predpovedá počasie

BRATISLAVA - Prebieha naozaj globálne otepľovanie, keď sa v marci, po prvom jarnom dni, zaznamenali rekordné mrazy? Aj na takéto otázky sú pripravení odpovedať meteorológovia a klimatológovia počas dňa otvorených dverí, ktorý sa koná v piatok aj v sobotu (24.3.) na rôznych pracoviskách Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Podujatie sa uskutočňuje pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si verejnosť každoročne pripomína 22. marca a Svetového meteorologického dňa (23. marca). Podrobnejší program možno nájsť na webe shmu.sk. Verejnosť bude mať v sídle SHMÚ možnosť vidieť, ako sa napríklad pripravuje predpoveď počasia.

 

"V súčasnosti sa nezaobídeme bez počítačových meteorologických modelov. Ale každý model má svoje muchy alebo oblasti, v ktorých treba korekciu meteorológa. Najmä preto, že Slovensko je členitá krajina a máme naozaj rôznorodý reliéf. V niektorých parametroch musí teda meteorológ korigovať výsledky modelu na základe vlastnej skúsenosti, a tiež na základe záverov, ktoré si dohodneme na porade," vysvetlil meteorológ Marcel Macko v rozhovore pre TABLET.TV.

 

Úspešnosť prognóz je čoraz vyššia a pri predpovediach na nasledujúci deň dosahujú presnosť 93 percent. Práve obdobia mimoriadne studeného počasia, aké boli v minulých dňoch, odborníkom komplikujú situáciu, ak chcú verejnosti vysvetľovať otázky spojené s klimatickou zmenou. Ľudia sú zvyknutí vnímať počasie skôr pocitovo. Zmena klímy je však podľa odborníkov realitou.

 

"Najvýznamnejší trend, ktorý sledujeme, je všeobecný nárast teploty vo všetkých sezónach, predovšetkým v zime a v lete. S tým prichádzajú rôzne extrémy, najvýraznejšie v oblasti zrážok. Zrážky kulminujú v krátkych intervaloch, ktoré sa pravidelne, hlavne v lete, striedajú s dlhými suchými a horúcimi periódami. V zimnom období sa zasa stretávame s tým, že sú dva mesiace, napríklad december a január, teplotne mimoriadne nadnormálne a jeden je zasa studený," povedal klimatológ Jozef Pecho zo SHMÚ.

 

Vedci z rôznych odborov, nielen meteorológovia a klimatológovia, považujú za kritickú a najvyššiu únosnú hranicu oteplenie, ktoré nepresiahne hranicu dvoch stupňov. Výraznejší nárast teploty by už bol pre mnohé časti sveta nezvládnuteľný. Parížska klimatická dohoda z roku 2015 preto ráta s limitom dva stupne, ale aj s možnosťou korigovať a sprísniť prijaté záväzky.

 

Zatiaľ, čo globálne otepľovanie vyvoláva oprávnené obavy, lokálne oteplenie v najbližších dňoch je dobrou správou. Podľa meteorológov bude prílev arktického vzduchu slabnúť a denné teploty by cez víkend mali stúpnuť na desať stupňov Celzia, miestami aj vyššie. Podmienky na víkendovú návštevu meteorologických pracovísk teda budú priaznivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona