Meteorológovia hlásia výstrahy prvého aj druhého stupňa pred dažďom a povodňou

NETKY.SK • 21 Jún 2020, 12:54 • 2 min
Meteorológovia hlásia výstrahy prvého aj druhého stupňa pred dažďom a povodňou

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na dážď aj povodeň. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí od 09.10 h do 21.00 h pre okresy Čadca, Námestovo a Tvrdošín. Očakáva sa v nich miestami výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom 50 až 70 milimetrov zrážok.

 

"Vzhľadom na hydrologickú situáciu tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňujú meteorológovia s tým, že predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

 

 

Pre okresy Bytča, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Považská Bystrica, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Poprad a Sabinov platí od 09.30 h do 21.00 h výstraha prvého stupňa. V týchto okresoch sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 milimetrov.

 

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Čadca, Námestovo, Tvrdošín a Malacky aj v prípade povodne. Vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a vysokú nasýtenosť povodí, je podľa meteorológov predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity (PA). "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uvádzajú.

 

Výstraha prvého stupňa pred povodňou platí pre okresy Bratislava, Skalica, Senica, Myjava, Považská Bystrica, Žilina – Sever, Žilina – Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Martin, Bytča, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov a Sabinov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona