Meteorit Black Beauty je najstarším objaveným kúskom Marsu

NETKY.SK • 21 November 2013, 16:01 • 2 min
Meteorit Black Beauty je najstarším objaveným kúskom Marsu

BRATISLAVA - Najnovšie testy na kúsku meteoritu nájdeného na Sahare ukázali, že skutočný vek úlomku z Marsu je až 4,4 miliardy rokov.

slovakia

left justify in out

Meteorit s prezývkou Black Beauty (v preklade Čierna kráska, pozn. SITA) je tak starší o viac než dve miliardy rokov, čo bol vek určený pôvodnými testami. V časopise Nature to uviedli vedci z Floridskej štátnej univerzity. Meteorit Black Beauty bol pôvodne súčasťou Marsu. Pravdepodobne dopadom asteroidu alebo kométy na povrch červenej planéty sa kúsok horniny odštiepil a letel vesmírom až na Zem, kde ho objavili v roku 2011. Tvorí ho päť fragmentov obsahujúcich najmenej šesť druhov nerastov. Kým vedci pôvodne skúmali fragment NWA 7034, nový výskum sa zameral na fragment NWA 7533. Ten tvoria omnoho staršie horniny, pochádzajúce z čias, keď planéta Mars mala iba 100 miliónov rokov a jej povrch ovplyvňovala intenzívna sopečná činnosť. 

"Kôra Marsu sa vtedy menila neskutočne rýchlo. Povrch sa zmietal v sopečných erupciách. Po tom, čo stuhol, sopky utíchli a do atmosféry sa uvoľnila vodná para, oxid uhličitý, dusík a ďalšie plyny, ktoré pravdepodobne vytvorili počiatočnú atmosféru... a následne aj oceán," vysvetlil Munir Humayan z Floridskej štátnej univerzity. Vedci toto obdobie považujú za fascinujúce. Predpokladajú, že práve vtedy mohol na Marse vzniknúť život. Meteorit Black Beauty preto podrobia ďalším testom, ktorými budú skúmať, či na červenej planéte existovali formy života. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies