Metanolová kauza v Česku: Žalobca chce pre miešačov jedovatej zmesi doživotné väzenie

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 12:35 • 2 min
Metanolová kauza v Česku: Žalobca chce pre miešačov jedovatej zmesi doživotné väzenie

ZLÍN - Český štátny zástupca (prokurátor) Roman Kafka žiada za všeobecné ohrozenie doživotné väzenie pre údajných miešačov zmesi kontaminovanej metanolom Tomáša Křepelu a Slováka Rudolfa Fiana.

slovakia

left justify in out

Na krajskom súde vo východomoravskom Zlíne sa dnes začali záverečné reči v hlavnej, tzv. zlínskej vetve metanolovej kauzy. Vysoké tresty hrozia aj ďalším ôsmim obžalovaným, napísal spravodajský server Novinky.cz. Hlavnému distribútorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi z okresu Zlín, ktorý pomohol prípad objasniť, navrhol prokurátor Kafka 20 rokov väzenia za všeobecné ohrozenie. 

 

Podľa obžaloby sa rovnakého trestného činu dopustil aj ďalší distribútor Martin Jirout z okresu Trutnov, pre ktorého žiada prokurátor 15 či 16 rokov za mrežami.

 

Zvyšných šesť predajcov kontaminovaného alkoholu súdených v Zlíne obžaloval Kafka z ohrozovania zdravia škodlivými potravinami. Predseda senátu Radomír Koudela ich však už skôr upozornil, že súd môže aj ich konanie kvalifikovať ako všeobecné ohrozenie - s trestnou sadzbou 12-20 rokov či dokonca s výnimočnými trestami vrátane doživotia.

 

Zlínsky súd začal prípad prerokovávať 3. marca a dokazovanie ukončil po 15 hlavných pojednávaniach 30. apríla. Rozsudok bude vynesený 21. alebo 22. mája, informovali Novinky.cz.

 

Metanolová kauza sa začala 3. septembra 2012 a vyžiadala si 50 životov. Obžaloba postihuje len obdobie do konca roka 2012. Hlavným aktérom dáva vinu za 38 mŕtvych a ďalších 79 intoxikovaných vrátane ľudí s trvalo poškodeným zdravím.

 

Podľa obžaloby majiteľ firmy na výrobu autokozmetiky Křepela zaobstaral na prelome augusta a septembra 2012 až 5000 litrov metylalkoholu i priestory v Opave a pomohol Fianovi, ktorý bol obchodným zástupcom Křepelovej firmy Carlogic, namiešať zmes v objeme 10.000 litrov. Zmes tvoril približne spolovice metanol a spolovice etanol. Všetko predali v obci Podkopná Lhota v okrese Zlín robotníkovi Vaculovi, ktorý zmes ďalej distribuoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies