Metanolová kauza neovplyvnila predaj alkoholu na Hornej Nitre, zákazníci žartujú

NETKY.SK • 19 September 2012, 06:56 • 2 min
Metanolová kauza neovplyvnila predaj alkoholu na Hornej Nitre, zákazníci žartujú

Metanolová kauza neovplyvnila predaj alkoholu na Hornej Nitre, zákazníci žartujú - Slovensko Metanolová kauza neovplyvnila predaj tvrdého alkoholu v prevádzkach a potravinách v regióne Hornej Nitry. Predajcovia a prevádzkari zhodne tvrdia, že zakázníci ne

slovakia

left justify in out

img

Metanolová kauza neovplyvnila predaj tvrdého alkoholu v prevádzkach a potravinách v regióne Hornej Nitry. Predajcovia a prevádzkari zhodne tvrdia, že zakázníci nemajú obavy, pijú rovnako a žartujú na tému dovozu českého alkoholu obsahujúceho metanol.
      "Metanolová kauza sa nás nedotkla, len sa nám smejú. Ale je to hanba, keď štát bojuje proti alkoholu a cigaretám a na druhej strane vyčísľuje škody, ktoré vznikli nepredajom alkoholu," ukazuje na paradox spôsobený prohibíciou v Českej republike jedna z čašníčok v pohostinstve v Bojniciach.
      Vzhľadom na prípad otravy metanolom na východe republiky, colníci sprísnili kontroly a chodia po prevádzkach kontrolovať pôvod a druh tvrdého alkoholu. Ich kontroly potvrdzuje aj majiteľ pohostinstva. "Colníci chodia na kontroly, takže to by bola samovražda, dá sa povedať, aj ekonomická aj fyzická. Sú veľké pokuty za to a neviem či sa niekto odváži predávať alkohol, ktorý nie je kolkovaný."
      Podľa slov čašníčky z pohostinstva v Bojniciach, zákazníci sa neobávajú predaja alkoholu obsahujúceho metanol, skôr na túto tému žartujú. "Akurát si tak robia žarty, že či je alkohol z Čiech alebo odkiaľ pochádza."
      Žiadne obavy nemá ani pravidelný zákazník pohostinstiev. "Bez pochyby sa nemusím báť, pijem jednu značku celé roky. Keby som kupoval domáce slivovice a hruškovice, tak by som musel dobre vedieť od koho ich kúpim. Aby to nebolo cez druhé koleno, lebo to by už bolo riziko."
      Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakáže dovoz a predaj českého alkoholu. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa zákaz bude týkať alkoholu vyrobeného v Českej republike. Zákaz bude platiť oddnes od 17.00 h a bude sa vzťahovať na viac ako 20-percentný alkohol. Ako uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, dôvodom tohto kroku je ochrana ľudí na Slovensku.
      Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ asi 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies