Metanol, ktorý zabíja, nevznikol zlým pálením. Potvrdila to inšpekcia

NETKY.SK • 12 September 2012, 07:01 • 2 min
Metanol, ktorý zabíja, nevznikol zlým pálením. Potvrdila to inšpekcia

Metanol, ktorý zabíja, nevznikol zlým pálením. Potvrdila to inšpekcia - Krimi Metanol, ktorému už padlo za obeť v Českej republike osem ľudí, nie je produktom destilácie či fermentácie.

slovakia

left justify in out

img

Metanol, ktorému už padlo za obeť v Českej republike osem ľudí, nie je produktom destilácie či fermentácie. Vylúčila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podľa nej nie je možné, aby pri výrobe liehovín vzniklo toľko metylalkoholu napríklad nekvalitným pálením. 
      Informácie priniesla v utorok večer česká spravodajská webová stránka novinky.cz.
      "Z technologického hľadiska je prakticky vylúčené, aby boli destiláty alebo liehoviny pri výrobe kontaminované takým množstvom metanolu (čiže metylalkoholu), ktorý akútne ohrozuje zdravie či priamo život," uviedol riaditeľ Kontrolnej a právnej sekcie SZPI Martin Klanica, ktorého citovali novinky.cz.
      Inšpektori teraz zadržaný alkohol testujú. Keďže vzoriek je príliš veľa, testuje sa aj v laboratóriách určených na kontrolu potravín.
      Je možné, že výrobca pridal do alkoholu čistý metylalkohol, ktorý sa používa napríklad pri výrobe repkového oleja alebo ako rozpúšťadlo. Teoreticky je ním však možné pančovať alkohol, pretože má rovnakú vôňu a podľa chuti sa nedá vôbec rozpoznať. Do Českej republike sa čistý metylalkohol dováža.
      Každý alkohol má určitý obsah metanolu, prípustná je však hodnota maximálne 12 gramov na liter.
      V súvislosti s otravou niekoľkých ľudí metylalkoholom zatiaľ polícia obvinila len 36-ročného muža z mesta Havířov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Muž je obvinený z trestného činu ohrozovania zdravia škodlivými potravinami a inými predmetmi. Podozrivý sa nachádza vo väzbe.
      Metylalkohol sa objavil v malých bareloch alebo fľašiach s označením vodka či tuzemák, odkiaľ ho predajcovia nalievali, respektíve predávali zákazníkom.
      Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Prahe ponúka ľuďom možnosť nechať si zdarma otestovať svoje pálenky na prítomnosť metylalkoholu. Škola o tom v utorok informovala na svojej webovej stránke.
      Testovanie bude prebiehať v laboratóriu na Fakulte potravinárskej a biochemickej technológie VŠCHT Praha. Stačí, keď bude mať vzorka desať mililitrov a liehovina bude uzatvorená vo fľaštičke. Výsledky analýzy budú do týždňa, informovala v správe agentúra mediafax.cz.

Zdroj: TASR/noviny.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona