Šali sa darí likvidovať čierne skládky

NETKY.SK • 5 Február 2014, 14:33 • 2 min
Šali sa darí likvidovať čierne skládky

ŠAĽA - Šalianskej radnici sa postupne darí znižovať počet čiernych skládok na území mesta.

slovakia

left justify in out

Odstraňovaním smetísk, zvýšenou kontrolou a ďalšími opatreniami sa postupne podarilo eliminovať nezákonné ukladanie odpadu na viacerých miestach. V minulosti patrila k rizikovým lokalitám záhradkárska osada v Čerešňovom sade, kde boli umiestňované veľkoobjemové kontajnery na biologicky rozložiteľný odpad. Ľudia sem však ukladali veľkorozmerné odpady z domácností, ale aj rôzne autosúčiastky, stavebné a ďalšie odpady pochádzajúce z podnikateľskej činnosti. Ako informovala radnica, po zmene spôsobu ukladania odpadu a pravidelnej kontrole sa v týchto miestach už nové čierne skládky netvoria.
     
Mesto začalo pravidelne monitorovať aj ďalšie lokality, kde sa v minulosti vytvárali nelegálne smetiská. Ako magistrát konštatuje v nedávno zverejnenom Programe odpadového hospodárstva, vďaka tomuto aktívnemu prístupu sa podarilo čierne skládky odstrániť a v súčasnosti sa už tvoria iba v malom rozsahu. „Lokalitami, ktoré sú pravidelne monitorované a kde sú čierne skládky natrvalo odstránené, sú v medzihrádzovom priestore a na plážach po oboch stranách rieky Váh. Ďalej na pozemku po bývalých záhradkách na Kráľovskej ulici, pozdĺž panelovej cesty od Štúrovej ulice smerom k železnici a v lesíkoch na ulici Fraňa Kráľa a pri Riadenej skládke tuhého odpadu Duslo Šaľa,“ informovalo mesto.
     
Podľa radnice prispelo k zvýšenej čistote na brehoch Váhu aj to, že v sezóne od jari do jesene sú v týchto miestach umiestnené veľkoobjemové kontajnery s pravidelným vývozom. „Dôležitá je aj priebežná dobrovoľnícka aktivita pri zbere rozptýleného odpadu. V roku 2012 bolo za pomoci dobrovoľníkov ako aj prostredníctvom verejnoprospešných prác z čiernych skládok mesta vyzbieraného a odvezeného približne 60 ton odpadu. Vlani boli v rámci projektu „Stop čiernym skládkam, zelená zeleni“ za pomoci dobrovoľníkov zlikvidované ďalšie tri problematické veľké čierne skládky v blízkosti Riadenej skládky tuhého odpadu Duslo vo Veči a jedna v lokalite za záhradkárskou osadou za zimným štadiónom. Celkom sa z týchto čiernych skládok odviezlo približne 19 ton odpadov,“ konštatuje sa v Programe odpadového hospodárstva mesta Šaľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona