Mestskí poslanci o predaji pozemkov na obchvat Bratislavy napokon nehlasovali

NETKY.SK • 25 August 2016, 15:18 • 2 min
Mestskí poslanci o predaji pozemkov na obchvat Bratislavy napokon nehlasovali

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci dnes o predaji pozemkov v Bratislave pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) nehlasovali. Návrh uznesenia sa týkal predaja bratislavských pozemkov pod stavbami R7 Bratislava Ketelec - Bratislava Prievoz, D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka Sever a stavbou D1 Bratislava, Križovatka Prievoz - Rekonštrukcia v prospech NDS, ktorá je žiadateľom.

slovakia

left justify in out

„Zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné, klub pána Budaja využil, že hoci sedel v rokovacej sále, neprezentoval sa a nehlasoval. Argumentoval tým, že materiál nebol vo finančnej komisii a má nedostatky, ktoré však nevedel špecifikovať,“ povedal po predčasnom ukončení bratislavského mestského zastupiteľstva námestník primátora Bratislavy Milan Černý. Špecifikáciu pozemkov a ich ceny uvádza bratislavský magistrát v návrhu uznesenia na svojej oficiálne internetovej stránke.


Pre mesto dnešné neprijatie tohto uznesenia podľa Černého znamená, že môže prísť o dvadsať percent z tých súm, ktoré boli v materiáli uvedené. „Ministerstvo dopravy totiž okrem ceny za meter štvorcový ponúkalo o dvadsať percent viac peňazí pre mesto. Sú to približne dva milióny eur,“ spomenul. „Predpokladám, že pán primátor zvolá mimoriadne zastupiteľstvo, resp. pokračovanie prerušeného zastupiteľstva k tomuto bodu. Uvidíme, či tento náhradný termín bude akceptovať proces tak, aby bola táto situácia v prospech mesta,“ pokračuje námestník s tým, že NDS potrebuje mať usporiadané pozemky k 30. septembru.


Černý k neprítomnosti Nesrovnala na dnešnom rokovaní mestského parlamentu informoval, že primátor má povinnosti, ktoré sa nedali odložiť a na viac dní bude mimo Bratislavy. „Materiál sme nezaradili do finančnej komisie pre dovolenky, pre uznášaniaschopnosť finančnej komisie či mestskej rady,“ hovorí Černý.


Predseda finančnej komisie bratislavského mestského zastupiteľstva Ján Budaj oponoval, že ho nikto z magistrátu neoslovil. "Ak dnes prišlo viac ako tridsať poslancov, nevidím dôvod, prečo by nemohla byť mestská rada. Našou výhradou je aj to, že materiál, ktorý podľa zákona vyvesili, sa odlišuje od materiálu, o ktorom sa má hlasovať. Neviem, či si vedenie mesta uvedomuje, že ak urobí takúto vec, ktokoľvek môže napadnúť legitimitu hlasovania. To by sa potom skončilo horšími problémami,“ hovorí Budaj s tým, že viacerí poslanci upozornili na to, že s týmto materiálom nie sú spokojní.

 

„Chceme, aby sa tie pozemky predali, ale aby to bolo bez komplikácií. A radi by sme boli, aby bol pri dôležitých bodoch aj pán primátor. Všetci ale vieme, že to dnes urobil pre aféru so zmiznutím hárkov s podpismi petície proti hazardu,“ podotkol Budaj a dodal, že primátor sa skrýva pred zodpovednosťou a preto mu dnes tento materiál neprešiel. „Pôvodný materiál, ktorý bol vyvesený, magistrát upravil a položil ho všetkým poslancom na stôl,“ vysvetlil Černý.


Primátor dnes po skončení zastupiteľstva na svojom profile na sociálnej sieti napísal, že mu je ľúto, že poslanci o predaji pozemkov pre výstavbu budúcej diaľnice nehlasovali. „Mesto pripravilo všetky podklady pre predaj pozemkov NDS. Ide o pozemky pre budúci obchvat Bratislavy. Poslancov však pri hlasovaní nebolo v sále dosť, resp. napriek ich prítomnosti sa niektorí z nich neprezentovali,“ uvádza bratislavský primátor s tým, že mesto musí teraz zvážiť, ako bude ďalej postupovať, aby Bratislavčania neprišli o peniaze z predaja pozemkov.


Výstavbou R7, D1 a D4 vznikne rozdelenie dopravy v komunikačnej sieti takmer celej Bratislavy. Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 odľahčia Bratislavu od tranzitnej dopravy, ktorá smeruje do Rakúska a Maďarska, ale aj rozdelia dopravu, ktorá prichádza cez hranice mesta.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies