Mestské zastupiteľstvo v Žiari nad Hronom rozhodne o čerpaní úveru na osem fotovoltických elektrární.

NETKY.SK • 3 Február 2023, 20:00 • 2 min
Mestské zastupiteľstvo v Žiari nad Hronom rozhodne o čerpaní úveru na osem fotovoltických elektrární.

Žiar nad Hronom - Na osadenie fotovoltických panelov na osem mestských budov vrátane škôl či športovísk chce mesto Žiar nad Hronom čerpať financie z úveru z Environmentálneho fondu vo výške 1,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

O prijatí úveru rozhodnú poslanci mesta na februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva . Vyplýva to z materiálov, ktoré zverejnila samospráva. Mesto chce fotovoltické panely umiestniť na strechy ôsmich objektov. Ide o trojicu základných škôl, mestské kultúrne centrum či zariadenie pre seniorov pri biskupskom kaštieli. Do projektu sú zahrnuté i športoviská, zelenú energiu by tak využívali aj v mestskej športovej hale, na plavárni či zimnom štadióne. Ako vyplýva z dôvodovej správy predloženej na zasadnutie mestského zastupiteľstva , náklady na spotrebu elektrickej energie v týchto objektoch predstavovali v roku 2022 sumu 335.000 eur. V prípade plavárne boli náklady odhadované na základe spotreby z minulosti, keďže športovisko aktuálne prechádza rekonštrukciou. "Maximálna suma splátky úveru vo výške istiny je 75.000 eur. Spustenie prevádzky fotovoltických článkov prinesie úsporu bežných výdavkov. Zredukovanie nákladov minimálne o 25 percent ročne môže znížiť výdavky za spotrebu elektrickej energie o sumu 83.750 eur. Pri takýchto úsporách na spotrebe elektrickej energie je úver samofinancovateľný," konštatuje mesto. Na financovanie projektu chce samospráva využiť úver z Environmentálneho fondu v predpokladanej maximálnej výške 1,5 milióna eur. Výhodou úveru je podľa mesta nízka úroková sadzba, dĺžka splatnosti úveru a skutočnosť, že záväzky z úveru poskytnutého z Environmentálneho fondu sa nezapočítavajú do celkovej sumy dlhu samospráv. V prípade schválenia zámeru by chcela samospráva prvé fotovoltické panely inštalovať v polovici tohto roka. Konečná výška investície má byť známa po uskutočnení verejného obstarávania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies