Mestské úle majú pomôcť populácii včiel

NETKY.SK • 23 September 2014, 11:14 • 2 min
Mestské úle majú pomôcť populácii včiel

BRATISLAVA - Environmentálne organizácie Greenpeace Slovensko a Živica pripravili projekt mestských úľov, ktoré majú pomôcť zvýšiť populáciu včiel u nás.

slovakia

left justify in out

Ako dnes na tlačovej konferencii v Bratislave informovali zástupcovia týchto organizácií, mestské prostredie v dnešnej dobe paradoxne vyhovuje včelám viac ako vidiecke, v ktorom sa využívajú agresívne pesticídy. Verejnosť má možnosť projekt Adoptuj si včelu finančne podporiť.

 

Za jedno euro si záujemcovia môžu adoptovať včeliu larvu. Päť eur stojí včelia robotnica, 15 eur trúd a 30 eur včelia kráľovná. Sumu 50 eur bude záujemcu stáť adopcia včelieho roja, 100 eur adopcia včelára a 250 eur adopcia celého úľa. Vyzbierané finančné prostriedky využijú aktivisti na nákup včelstiev, včelárskej výbavy, zaplatenie včelárov a inštaláciu úľov na strechách mestských budov. Mestské úle momentálne fungujú na streche bratislavskej Starej tržnice. "Následne sa pridajú mestá Žilina a Nitra, rokujeme aj s ďalšími mestami," povedala koordinátorka projektu z organizácie Živica Petra Ježeková. Včely do mesta podľa nej prinášajú kus prírody a sebestačnosti. 

 

Podľa Miriam Rajterovej z organizácie Greenpeace Slovensko si mnohí ľudia neuvedomujú, aké dôležité majú včely postavenie v našom ekosystéme. "Až tretina nášho jedálnička závisí od opeľovania rastlín hmyzom," povedala. Greenpeace podľa nej dlhodobo upozorňuje na problematiku úbytku včiel predovšetkým v Európe a severnej Amerike. Dôvodom sú podľa aktivistov najmä klimatické zmeny, industriálne poľnohospodárstvo a pestovanie monokultúr. Podľa včelára Tomáša Blaškoviča, ktorý na projekte spolupracuje, v tomto prípade hrajú významnú úlohu moderné druhy poľnohospodárskych pesticídov, prevažne z kategórie neonikotinoidov. Tie sa na kvetoch držia dlhšie, nakazia včely ktoré ich následne prenesú aj do úľov, kde sa nakazí aj ich potomstvo. V Taliansku, Francúzsku, Nemecku a Slovinsku sú preto už čiastočne zakázané. V mestskom prostredí existuje nižšia šanca, že včely s týmito látkami prídu do kontaktu. 

 

Základným cieľom projektu je vybudovať 10 včelích úľov aspoň v piatich slovenských mestách. Záujemcovia sa viac o projekte dozvedia na stránke www.adoptujsivcelu.sk




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona