Mestské lesy budú musieť na desať rokov znížiť ťažbu

NETKY.SK • 24 Október 2014, 15:28 • 2 min
Mestské lesy budú musieť na desať rokov znížiť ťažbu

BRATISLAVA - Bratislavská organizácia Mestské lesy bude musieť v lesoparku v nasledujúcich rokoch ťažiť výrazne menej. Od roku 2016 by sa totiž mala ťažba dreva v mestských lesoch znížiť zo súčasných približne 15 000 na 5 000 kubíkov ročne.

slovakia

left justify in out

Práve takúto podmienku musia Mestské lesy zapracovať do lesného hospodárskeho plánu na ďalších desať rokov, ktorý budú budúci rok pripravovať.

Nový program starostlivosti o les, v ktorom už má byť zakomponovaná aj znížená ťažba dreva, začne platiť až od roku 2016. Dovtedy by mala byť hospodárska ťažba v lesoparku úplne zastavená. Bratislavskí mestskí poslanci totiž pred letnými prázdninami zastavili ťažbu v mestských lesoch do konca tohto roka. Na celý rok 2015 bude v lesoparku vyhlásené moratórium na tzv. obnovnú ťažbu, teda na výrub veľkých stromov. Povolené bude len prerieďovanie starých a chorých stromov. Zastavenie ťažby sa však odrazí na príjmoch Mestských lesov, bratislavská radnica teda bude musieť tento výpadok organizácii kompenzovať. V budúcom roku by tento výpadok malo mesto vykryť sumou 350-tisíc eur, v ďalších rokoch sumou 300-tisíc eur. Zníženie ťažby dreva na tretinu doteraz plánovaného objemu sa však nepozdáva riaditeľovi Mestských lesov Vladimírovi Kutkovi. Ako uviedol, o objeme 5 000 metrov kubických hovorili ešte v roku 2012 a vtedy vychádzal zo stavu po kalamite. Vzhľadom na stavbu lesa by podľa Kutku bolo normálne zníženie tak na deväťtisíc kubíkov ročne. 

 

Za zlepšenie podmienok pre rekreáciu v bratislavskom lesoparku sa zasadila skupina občianskych a lesoochranárskych združení, ktorí spustili takúto iniciatívu. Postupne by sa mal zakázať aj vjazd áut do lokality od parkoviska pri Partizánskej lúke až po horáreň Krasňany. V súčasnosti je tu automobilová doprava obmedzená len cez víkendy, po novom by zákaz mal platiť celoročne. Aktivisti bojovali aj za vytvorenie plôch v lesoparku, kde bude zakázané poľovať. Nepoľovný revír by mal pokrývať plochu minimálne 820 hektárov. Stopku v okolí Železnej studničky dostanú po novom aj developeri. Mesto by totiž malo pripraviť územný plán tejto zóny a kým nebude schválený, vyhlásiť tu majú stavebnú uzáveru. Tá sa však nebude týkať plánovanej obnovy areálu bufetov na Železnej studničke, ktorý je momentálne opustený. Mesto už na obnovu reštauračných zariadení vysúťažilo zhotoviteľa. 

 

Na zmenách v bratislavskom lesoparku sa po viacerých rokovaniach zhodli aktivisti a predstavitelia mesta, ktorí spoločne pripravili materiál na rokovanie mestského zastupiteľstva. Návrh koncepcie na podporu rekreačnej funkcie a rozvoja bratislavského lesoparku do roku 2025 mestský parlament odobril. Za iniciatívou na zlepšenie podmienok pre rekreáciu v bratislavských mestských lesoch stoja lesoochranárske združenia VLK a BROZ, ďalej združenie Naše Karpaty a iniciatíva Zachráňme Železnú studienku. Iniciatívu podporili aj združenia Naša Bratislava, Bratislava otvorene, CEEV Živica, Nadácia Ekopolis či občianske združenia Za lepšiu Kolibu a OZ Lúka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies