Mestské časti sú pripravené na zimnú údržbu

NETKY.SK • 2 Február 2014, 13:41 • 2 min
Mestské časti sú pripravené na zimnú údržbu

BRATISLAVA - V Rači, Novom Meste a Petržalke zabezpečujú zimnú údržbu zamestnanci mestskej časti, v Karlovej Vsi si vysúťažili firmu s 24-hodinovým dispečingom.

slovakia

left justify in out

 Bratislavské mestské časti sú pripravené na zimnú údržbu. Niektoré si na ňu vysúťažili súkromné spoločnosti, ktoré zabezpečujú celodenný dispečing, iné ju zabezpečujú vlastnými zamestnancami. Zamestnanci mestskej časti zabezpečujú zimnú údržbu komunikácii napríklad v bratislavskej Rači. Ako informovala hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková, keďže v tejto zimnej sezóne sú priaznivé klimatické podmienky, zimnú údržbu robili doteraz len v malom rozsahu. "Napriek tomu majú určení zamestnanci od 15. novembra 2013 do 31. marca pohotovostnú službu v mimopracovnej dobe a v dňoch pracovného voľna, za čo im vyplácame odmenu za pracovnú pohotovosť," informovala Miklánková a dodala, že za november a december boli náklady mestskej časti na pracovnú pohotovosť 1 739 eur. Pohotovosť majú v Rači traja pracovníci, v pracovných dňoch od 20:00 do 6:00, v dňoch pracovného pokoja 24 hodín denne. Robia pritom aj činnosti spojené so zabezpečovaním čistoty a údržby verejnej zelene.
Podľa prednostu Karlovej Vsi Rastislava Velčeka mestská časť je povinná zo zákona zabezpečovať zjazdnosť a schodnosť ciest III. a IV. triedy. "V elektronickej aukcii sme vysúťažili dodávateľa. Ten má zriadený 24-hodinový dispečing, na ktorom sú nepretržite k dispozícii pracovníci zimnej údržby. Suma za dispečing je určená paušálne na 726 eur na 24 hodín," povedal Velček, podľa ktorého sú v tejto sume zahrnuté personálne aj priestorové náklady na zimnú údržbu vrátane pohonných látok, s výnimkou soli, ktorá sa fakturuje podľa konkrétnej dennej spotreby. Prednosta mestskej časti dodal, že celkovú sumu za zimnú údržbu budú vedieť až po skončení zimy. "Ak bude zima mierna, ušetríme na spotrebovanej soli. V prípade, že pracovníci nevykonávajú zimnú údržbu, robia čistiace práce v mestskej časti, na vozovkách a v ich blízkosti," povedal Velček. 

Na spotrebovanej soli zatiaľ ušetrili aj v Novom Meste, kde minuli minimálne množstvo posypového materiálu, a to na Kolibe a Kramároch. Ako informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger, kým začalo snežiť, pracovníci EKO podniku odstraňovali lístie a nánosy z dažďa, natierali lavičky a odpadkové koše. Náklady na ľudí sú podľa hovorcu na bežnej úrovni, keďže ide o zamestnancov mestskej časti. "Momentálne máme na skladoch približne 250 ton posypovej soli za 26-tisíc eur a približne 130 ton posypovej drviny za približne 1 600 eur. Máme 24-hodinový dispečerský servis, človeka ktorý neustále monitoruje počasie a podmienky na cestách, koordinuje aj nasadenie ľudí a techniky podľa potreby," povedal Tettinger a dodal, že najmä v kopcovitom teréne na Kolibe a Kramároch často mrzne, aj keď sú v meste plusové teploty. Ostatní pracovníci sú v službe len vtedy, keď treba odhŕňať sneh. "EKO podnik sleduje predpovede počasia a v prípade, že je predpovedané sneženie, pracovníci sú rozdelení do zmien. Sú doma v pohotovosti na telefóne, čo predstavuje pre mestskú časť minimálne náklady. Keď začne snežiť, je vyhlásená pohotovosť a musia byť najneskôr do 30 minút v práci a začať odhŕňať sneh," povedal Tettinger. 

V Petržalke sa mestská časť podľa jej hovorkyne Michaela Platznerová stará pri zimnej službe o chodníky pri cestách III. triedy a priľahlé parkoviská, o komunikácie k materským a základným školám, zdravotným zariadeniam, domovom sociálnych služieb, ako aj o prístupové cesty k nemocnici na Antolskej ulici. Celkovo sú tieto komunikácie dlhé viac ako 45 kilometrov. "Samospráva predpokladá na celé obdobie zimnej údržby od 15. novembra do 15. marca náklady 123-tisíc eur. Z toho sú náklady na posypové materiály približne 24-tisíc eur, náklady na prevádzku mechanizmov 25-tisíc, na náradie, pracovné odevy a pomôcky približne 2-tisíc eur a na mzdy a nadčasy spojené s pohotovosťou približne 70-tisíc eur," povedala Platznerová a dodala, že doteraz vyčerpali približne 26-tisíc eur na nákup posypového materiálu, náradie a pracovné pomôcky, ktoré musia byť v prípade potreby okamžite k dispozícii. 

Ružinov zatiaľ zaplatil za jeden mesiac zimnej pohotovosti 52 478 eur. "Koľko bude stáť celá zimná údržba v tejto chvíli nevieme vyčísliť. Minulý rok nás celá zimná sezóna stála 238-tisíc eur," povedala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies