Mestské brány sú odpečatené, začala sa turistická sezóna

NETKY.SK • 23 Apríl 2012, 06:55 • 2 min
Mestské brány sú odpečatené, začala sa turistická sezóna

Mestské brány sú odpečatené, začala sa turistická sezóna - Kultúra Pod bratislavskou Michalskou bránou v sobotu predpoludním za zvukov fanfár a výstrelov zo stredovekých zbraní symbolicky odpečatili mestské brány. Hlavné mesto tak začalo turistickú sezónu

slovakia

left justify in out

img

Pod bratislavskou Michalskou bránou v sobotu predpoludním za zvukov fanfár a výstrelov zo stredovekých zbraní symbolicky odpečatili mestské brány. Hlavné mesto tak začalo turistickú sezónu a slávnostne odštartovalo celomestské podujatie Bratislava pre všetkých 2012. "Dnes otvárame slávnostne brány nášho mesta, aby sme všetkým ukázali, že sú tu vítaní. Vítaný je kráľ, vítaný je žobrák, vítaný je ten, ktorý je zblízka i zďaleka," prihovoril sa počas ceremoniálu ľuďom bratislavský primátor Milan Ftáčnik.
      V roku 1405 cisár Žigmund Luxemburský povýšil Bratislavu na slobodné kráľovské mesto. Zasadali v ňom stavy a panovníci boli korunovaní po dobu viac ako 250 rokov. "Bratislava bola hlavným mestom Uhorska a hrad sídlom panovníka. Deň sv. Juraja ostal našim dňom, ktorý si každoročne pripomíname akciou, ktorú voláme Bratislava pre všetkých," uviedol primátor pod Michalskou bránou. Rovnako ako ostatní aj on bol symbolicky oblečený v stredovekom kostýme a mal parochňu. "Nebolo to také ľahké a nezávidím žiadnej žene, ktorá musí nosiť opätky. Pre muža je to neobvyklé, ale asi to v stredoveku bolo tak. Ale vychutnal som si ho v plnej kráse," priznal neskôr pre médiá.
      Bratislava pozýva do otvorených dverí magistrátu, galérií, múzeí, knižníc či zoologickej záhrady už deviatykrát. "My sme otvorili prakticky každý kút, ktorý má mesto vo svojej správe. Je to dobrá ponuka pre každého, aby sa dotkol Bratislavy, aby sa s ňou oboznámil, či ju pozná, alebo ju pozná menej," uviedol Ftáčnik s tým, že Bratislava je skutočne pohostinné mesto. Zároveň pripomenul, že dnes je návštevníkom sprístupnená aj kostnica na Námestí SNP a mesto organizuje Svätojurajskú veselicu v Starej tržnici. "Robíme ju prvýkrát, trošku máme konkurenciu v hokeji, ale verím, že ľudia prídu," dodal.
      Deviaty ročník podujatia Bratislava pre všetkých 2012 končí v nedeľu. Primátor očakáva okolo 100.000 návštevníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies