Mesto Zvolen svojím hospodárením ušetrilo viac ako milión eur

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 15:05 • 2 min
Mesto Zvolen svojím hospodárením ušetrilo viac ako milión eur

BANSKÁ BYSTRICA - Zvolenský magistrát dokázal svojím minuloročným hospodárením ušetriť 1,2 milióna eur. Je to viac, ako mesto predtým ušetrilo spolu za niekoľko rokov. Nové vedenie sa už od svojho nástupu do funkcie netajilo ambíciou dostať mestskú kasu do lepších čísel, ako to bolo v minulosti.

slovakia

left justify in out

„Rovnako ako sa bežný obyvateľ mesta snaží ušetriť niečo z rodinného rozpočtu, snažíme sa i my. Z ušetrených peňazí môžeme preňho urobiť niečo, čo by za bežných okolností nebolo možné, prípadne peniaze odložiť do budúcnosti. Nevieme, aké roky nás čakajú.“ hovorí primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

 

O väčšine ušetrených peňazí už poslanci rozhodli – 800 000 eur nasmerovali do investícií, ktoré znamenajú rozvoj mesta a tým aj zvyšovanie životnej úrovne jeho obyvateľov. Išlo predovšetkým o posilnenie takých investičných akcií, ako rekonštrukcia materských škôl a miestnych komunikácií. Do rezervného fondu sa rozhodli uložiť 400 000 eur. Zvolenčania už niekoľko rokov volajú napríklad po novej plavárni. Ak pripravovaný projekt schvália poslanci, bude mať mesto poruke aj tieto prostriedky.


Základnou filozofiou dobrého hospodárenia je podľa primátorky skutočnosť, že si mesto môže dovoliť zaplatiť iba to, na čo má. „Akékoľvek rozhadzovanie peňazí je neprípustné. Ide predsa o peniaze našich obyvateľov a my sa k nim tak aj správame. Tlačíme najmä na zníženie výdavkov mesta. Keď sa k tomu pridajú zvýšené príjmy z podielových či miestnych daní, výsledok sa dostaví,“ vysvetľuje Balkovičová.


Ušetrené peniaze nie sú v prípade Zvolena jediným ukazovateľom dobrého hospodárenia. Mesto riadne spláca úvery, ktoré si v minulosti zobralo, napríklad na rekonštrukciu námestia alebo na výstavbu nájomných bytových domov. Okrem úverov sú aj iné položky z minulosti, ktoré mesto musí splácať.

 

Záväzky však medziročne tiež klesli, o takmer 1,2 milióna eur. Darilo sa dokonca vymôcť pohľadávky, teda dlžoby, ktoré majú iné subjekty voči samospráve. Tie klesli až o 42 percent a ku koncu minulého roku tak predstavovali menej ako pol milióna eur. O približne rovnakú sumu sa podarilo vlani zvýšiť majetok mesta. Dnes Zvolen disponuje majetkom v hodnote takmer 142 miliónov eur. Mesto nie je nútené predávať ho, naopak, nadobúda ďalší.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies