Mesto v tomto roku pomáhalo seniorom i bezdomovcom

NETKY.SK • 15 December 2013, 16:12 • 2 min
Mesto v tomto roku pomáhalo seniorom i bezdomovcom

BRATISLAVA - Mesto v tomto roku rozšírilo priestory petržalského Domova seniorov, bezdomovcom strechu nad hlavou ponúkajú nocľaháreň Mea Culpa či zariadenie neziskovej organizácie DePaul .

slovakia

left justify in out

 Pomoc mesta Bratislavy v sociálnej oblasti v tomto roku využilo viac ako 10-tisíc odkázaných občanov. Mesto sa v tejto oblasti venovalo najmä bratislavským seniorom, občanom v hmotnej núdzi či ľuďom bez domova. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Mesto tento rok rozšírilo priestory petržalského Domova seniorov a v novej prístavbe pribudlo 30 lôžok. Sociálne a opatrovateľské služby pre seniorov mesto poskytuje v siedmich zariadeniach, v ktorých je 1 153 seniorov. Okrem toho však samospráva spolu s Radou seniorov ponúkla tým skôr narodeným aj priestor na ich aktívnu účasť vo verejnom a spoločenskom živote. Bratislavskí seniori tak mohli tento rok navštíviť vyše 70 kultúrnych, spoločenských či vzdelávacích projektov. "Týmto krokom samospráva prispela k aktívnemu starnutiu dôchodcov, pričom najväčší záujem bol hlavne o počítačové kurzy, poradne zdravia, tvorivé umelecké dielne i Letnú univerzitu tretieho veku," priblížil Andrassy. 

Rodiny v hmotnej núdzi či týrané matky s deťmi hľadajú útočisko v celomestskom krízovom centra na Budatínskej ulici. Ako informoval Andrassy, za posledný rok centrum poskytlo domov pre 117 klientov a vyše 40 z nich boli týrané matky s deťmi. Sociálne slabším občanom mesto ponúka aj strechu nad hlavou v sociálnej ubytovni Fortuna na Agátovej ulici. V ubytovni je 138 jednoizbových a 27 dvojizbových bytov. V tomto roku v ubytovni otvorili aj denné centrum pre deti a rodinu Fortunáčik. Odborný pracovník tu bezplatne poskytuje poradenstvo v sociálnej oblasti a jeho služby za posledný rok využilo viac ako 600 detí a 40 rodičov. 

S pomocou mesto neobchádza ani ľudí žijúcich na ulici, pre ktorým sú v meste otvorené minimálne tri zariadenia v pôsobnosti mesta. Na ich prevádzku magistrát ročne prispieva približne 45-tisíc eur, informoval Andrassy. Strechu nad hlavou tak môžu bezdomovci nájsť v nocľahárni Mea Culpa vo Vrakuni či v zariadení neziskovej organizácie DePaul na Ivánskej ceste. Cez deň sa môžu prísť ľudia bez domova umyť do strediska Domov pre každého na Hradskej ulici. Od decembra ľuďom bez strechy nad hlavou pomáha vrátiť sa späť do aktívneho a pracovného života aj denný stacionár na Mýtnej ulici, ktorý spolu s mestom zriadilo občianske združenie Vagus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona