Mesto schválilo výstavbu 942 ďalších bytov v Jeruzaleme

NETKY.SK • 13 August 2013, 11:06 • 2 min
Mesto schválilo výstavbu 942 ďalších bytov v Jeruzaleme

JERUZALEM - Jeruzalemské vedenie schválilo v utorok výstavbu ďalších 942 nových bytových jednotiek na území okupovaného východného Jeruzalema. Oznámili to tesne pred plánovaným obnovením mierových rokovaní s Palestínčanmi, ktorých rozhnevalo už nedávne zverejnenie plánu na výstavbu vyše 1000 bytov na okupovaných palestínskych územiach.

slovakia

left justify in out

Nové byty majú postaviť v už existujúcej izraelskej osade Gilo vo východnom Jeruzaleme, povedal v utorok ľavicový námestník starostu mesta Josef Pepe. "Toto hrozné rozhodnutie je provokáciou voči Palestínčanom, Američanom a celému svetu, ktorý je proti pokračovaniu výstavby osád," vyhlásil Pepe. Podľa mimovládnej organizácie Peace Now izraelská vláda "robí všetko, aby sabotovala mierové rokovania".

Židovské osady na okupovaných palestínskych územiach sú z hľadiska medzinárodného práva nelegálne a sú tiež hlavnou prekážkou rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Obe strany sa v júli stretli vo Washingtone, kde sa dohodli na obnovení rokovaní s cieľom prijať mierovú dohodu do deviatich mesiacov. Jedným z najspornejších bodov je presná hranica budúceho palestínskeho štátu a citlivá otázka židovských osád na palestínskych územiach. Problém je stále aj budúci štatút Jeruzalema, kde chcú mať hlavné mesto tak Palestínčania ako aj Izraelčania - žiadna zo strán ale zatiaľ nechce ustúpiť a odmieta aj rozdelenie svätého mesta. Spojené štáty opakovane varovali Izrael, že pokračujúca výstavba na okupovaných územiach marí snahy o mierové riešenie konfliktu s Palestínčanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies