Mesto Reno sa chce zviditeľniť ako rodisko džínsov

NETKY.SK • 2 Október 2014, 10:05 • 2 min
Mesto Reno sa chce zviditeľniť ako rodisko džínsov

RENO - Ako rodisko džínsov sa chce v rámci cestovného ruchu zviditeľniť mesto Reno v americkom štáte Nevada, ktoré na budúcu jeseň plánuje na oslavu džínsov usporiadať trojdňový festival. Oznámili to v stredu jeho organizátori.

slovakia

left justify in out

Z rúk tamojšieho krajčíra Jacoba Davisa vyšli v roku 1871 prvé nohavice ušité z modrého denimu, predchodcovia moderných džínsov, píše tlačová agentúra AP. O dva roky nato si Davis a spoločnosť Levi Strauss & Co. patentovali nohavice s nitmi a vreckami, ktoré si postupom času obľúbili baníci, drevári i kovboji dobývajúci Západ.

 

Festival nazvaný Blue Genes Jam sa uskutoční v dňoch 2.-4. októbra 2015 a bude oslavou vplyvu týchto svetoznámych nohavíc na populárnu kultúru. Jeho súčasťou budú koncerty, módne prehliadky a minifestival filmov, ktoré boli historickými míľnikmi v dejinách džínsov - ako bol kultový film s nevyrovnaným mladým mužom v podaní Jamesa Deana Rebel bez príčiny (1955). Chýbať na akcii nebudú ani akademické prezentácie na tému vývoja džínsov.

 

Záujem o Davisovu úlohu pri zrode budúcich džínsov vzrástol v roku 2001, kedy sanfranciská spoločnosť Levi Strauss & Co. kúpila podľa svojho vyjadrenia najstaršie existujúce džínsy na svete. Nohavice, ktoré sa zrodili v 80. rokoch 19. storočia v baníckom meste v Nevade, sa na aukcii vydražili za 46.532 dolárov (asi 37.000 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies