Mesto realizuje sanáciu zosuvov svahov nad sídliskom Banisko

NETKY.SK • 20 August 2010, 08:33 • 2 min
Mesto realizuje sanáciu zosuvov svahov nad sídliskom Banisko

Mesto realizuje sanáciu zosuvov svahov nad sídliskom Banisko

slovakia

left justify in out

Dolnokubínska samospráva sa snaží stabilizovať postupne sa zosúvajúce svahy nad sídliskom Banisko. Na aktuálnu realizáciu prvej fázy, ktorá by mala byť ukončená už v septembri, využíva ešte začiatkom tohto roku pridelené finančné prostriedky v celkovej sume 266.000 eur z rezervy vlády SR na prevenciu pred živelnými pohromami.
      Podľa primátora Ivana Budiaka celoštátne problémy s povodňami znásobujú význam aj tohto konkrétneho preventívneho projektu. „Nepriaznivé počasie navyše brzdí postup prác, no aj vďaka tomu, že je už veľa z naplánovaných stavebných úprav vykonaných, určite sa podarilo zabrániť prípadným veľkým škodám na ohrozených radových garážach, miestnej cestnej komunikácii či niektorých bytových domoch,“ zdôraznil.
      „Systémom hlbokých vrtov a sifónových drenáží sa snažíme obidva svahy odvodniť a tým pádom zlepšiť ich hydrologické podmienky, aby sa ďalej nebezpečne nedeformovali,“ spresnil Marián Smoleň, vedúci odboru výstavby mesta Dolný Kubín s tým, že po získaní ďalších nevyhnutných finančných prostriedkov by malo v budúcnosti nasledovať zafixovanie svahov opornými múrmi.
      Primátor dodal že, tamojšia samospráva vynaložila na potrebný geologický prieskum spomínanej postihnutej lokality a provizórne úpravy viac ako 33.000 eur z vlastných zdrojov. V členitom teréne mesta Dolný Kubín sú pomerne časté náznaky svahových deformácií. Nad sídliskom Banisko sú dlhodobo najväčšie. Medzičasom si dokonca vyžiadali vyhlásenie mimoriadnej situácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona