Mesto Prešov chystá v budúcom roku investície za vyše 21 miliónov eur

NETKY.SK • 14 December 2017, 16:05 • 2 min
Mesto Prešov chystá v budúcom roku investície za vyše 21 miliónov eur

PREŠOV – Mesto Prešov plánuje v budúcom roku investície za vyše 21,3 milióna eur. Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí odsúhlasili plán investičnej výstavby vo výške viac ako 7,3 milióna eur z mestských zdrojov. Zvyšných vyše 14 milióna eur radnica plánuje získať z projektov podporených financiami z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

„Plán investičnej výstavby zo zdrojov mesta zahŕňa 122 investičných akcií, ktoré chceme čiastočne vykrývať aj zdrojmi z Európskej investičnej banky. Ďalšie investičné akcie tvoria schválené projekty z eurofondov, kde máme desať veľkých, nosných projektov a ďalšie menšie,“ informovala vedúca odboru strategického rozvoja MsÚ v Prešove Magdaléna Artimová.

Ako ďalej spresnila, z 28 podaných väčších investičných projektov je v tomto období schválených 13 projektov za zhruba šesť miliónov eur. Zvyšné projekty sú v štádiu hodnotenia. „Najnovšie schválené projekty sa týkajú rekonštrukcie telocviční na ZŠ Šmeralova a Matica slovenská a máme odsúhlasenú aj dotáciu na rekonštrukciu vstupných brán, okenných otvorov a schránok v lokalite Stará tehelňa,“ uviedla vedúca odboru.

 

Medzi najväčšie schválené projekty podporené z európskych zdrojov patrí modernizácia a rekonštrukcia prestupného uzla v rámci predstaničného priestoru na Masarykovej ulici vo výške viac ako dva milióny eur. Vyše 1,5 milióna pôjde na prvú etapu cykloželezničky medzi Prešovom a Zlatou Baňou. Takmer milión eur je určených na zníženie energetickej náročnosti MŠ na Bernolákovej ulici. Spomedzi zatiaľ neschvaľovaných podaných projektov je najväčším projektom zníženie energetickej náročnosti Mestského úradu na Jarkovej ulici za vyše 1,6 milióna eur. Na projekt zastávky na Levočskej ulici v rámci integrovanej dopravy MHD a SAD je žiadaných vyše 1,35 milióna eur. Ďalšie projekty chce mesto podávať v budúcom roku.

 

„Je avizovaná výzva na sociálne služby, kde by sme chceli získať finančné zdroje na zariadenie opatrovateľskej služby na Bernolákovej ulici. Do úvahy prichádza aj zriadenie seniorcentra v bývalom zariadení denného centra Jiráskova,“ dodala Artimová.

Ako poznamenala, suma 7,3 milióna eur vyčlenená na investície z mestských zdrojov, je rámcová. „Konkrétne sumy sa budú odvíjať od procesov verejného obstarávania. V pláne sú zahrnuté stavby, ktoré plynule prechádzajú z tohto roku, akými sú parkovacie plochy, ktoré nestihneme dokončiť pre výruby, alebo potrebné posudzovanie vplyvov na životné prostredie,“ spresnila.

 

Najviac financií vyčlenených na budúcoročné investície - až 260-tisíc eur - je určených na obnovu nákupného centra Družba, ďalších 151-tisíc eur pôjde na obnovu nákupného centra Centrál. Na rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov na Cemjate je naplánovaných 250-tisíc eur a rovnaká suma je určená na rekonštrukciu Domu smútku na sídlisku Šváby.

 

Medzi väčšie projekty financované z vlastných zdrojov patrí úprava vnútrobloku na Exnárovej ulici za 130-tisíc eur, úprava vnútrobloku na uliciach Štúrova a Budovateľská za 100-tisíc eur a za rovnakú sumu je plánovaná projektová dokumentácia rekonštrukcie Jarkovej ulice, na ktorú sa v ďalších dvoch rokoch predpokladá investícia vo výške 4,5 milióna eur. Ďalších 100-tisíc eur si vyžiadajú investície na zimnom štadióne a tiež rekonštrukcia problémovej križovatky ulíc Arm. gen. L. Svobodu, Pod Táborom a Jurkovičovej ulice. Viaceré stotisícové investície sú plánované na materských a základných školách.

 

„Ide o komplexné riešenie škôl, nielen riešenie havarijných stavov,“ dodala Artimová s tým, že ďalšie investície pôjdu aj do opravy športovísk či chodníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies