Mesto pokračuje v obnove mestských fontán a pitných fontánok

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 18:51 • 2 min
Mesto pokračuje v obnove mestských fontán a pitných fontánok

BRATISLAVA - Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB) pokračuje v pamiatkovej obnove a sfunkčnení mestských fontán a pitných fontánok.

slovakia

left justify in out

Aktuálne bola obnovená fontána Putto s rybou na Bielej ulici. Bratislavčania sa môžu tešiť aj z rekonštruovanej technickej fontány na rohu Novackého a Adámiho ulice v Karlovej Vsi. Obnova v tomto roku čaká fontánu na Námestí Martina Benku či fontánu - Plastika s raketou na Kvačalovej ulici.

 

GIB ako správca fontány Putto s rybou zabezpečil aj jej umelecko-remeselnú obnovu a opätovne uviedol fontánku do prevádzky. "Obnovu sme realizovali v mesiaci jún formou reštaurovania, a to postupom konzervácie a rekonštrukcie narušených a absentujúcich častí fontánky," priblížil riaditeľ GIB Vladimír Gašperák.

 

Fontánka vznikla v druhej polovici 18. storočia. Potom bola inštalovaná ako voľná plastika v parku Grasalkovičovho paláca. Po úprave Grasalkovičovej záhrady v roku 1999 bola fontánka premiestnená na nádvorie domu "Čierny havran" na Bielej ulici ako okrasný prvok bez sfunkčnenia.

 

V apríli bola zároveň zrekonštruovaná technická fontána na rohu Novackého a Adámiho ulice v mestskej časti Karlova Ves. Bazén fontány nebol opravovaný od roku 1970 a bol značne poškodený, pričom vo veľkej miere chýbal. "Dno bazéna bolo taktiež popraskané, obrubník bazéna značne popísaný a na viacerých miestach chýbal obklad. Preto sme ešte koncom marca vzhľad fontány obnovili," uviedol Gašperák.

 

V tomto roku boli zároveň obnovené fontány na Jurigovom námestí, Kozmická fontána na Jurkovičovej ulici v Rači, fontána Plastika kvetu na Ožvaldíkovej ulici v Dúbravke či Kozmický kameň na Ulici Vladimíra Clementisa v mestskej časti Ružinov.

 

Aktuálne je spustených 38 mestských fontán a Bratislavčania sa môžu osviežiť vodou z desiatich pitných fontánok. GIB zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení, z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok a tri studne. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je zhruba 15.000 kubických metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies