Mesto New York je v súčasnosti zahalené smogom. Pre niektoré iné mestá je to však len ďalší obyčajný deň

NETKY.SK • 8 Jún 2023, 17:15 • 2 min
Mesto New York je v súčasnosti zahalené smogom. Pre niektoré iné mestá je to však len ďalší obyčajný deň

NEW YORK - Fotografie New Yorku zahaleného smogom už celé dni ohromujú Spojené štáty, pretože obyvatelia sa snažia vysporiadať s neznámou výzvou silného znečistenia ovzdušia. Pre niektoré iné veľkomestá, ako napríklad Nai Dillí či Peking, je toto takmer každodenná realita.

slovakia

left justify in out

Hustý dym, ktorý pochádza z lesných požiarov v Kanade, podnietil úrady, aby vydali výstrahy týkajúce sa kvality ovzdušia na východnom pobreží USA a ľudia si opäť musia nasadiť tvárové masky N95, ktoré boli od pandémie väčšinou nepoužívané. Na sociálnych sieťach ľudia zdieľajú fotografie „apokalyptickej“ scenérie a tipy na minimalizáciu zdravotných rizík.

 

Mimo štátov západného pobrežia, ako je Kalifornia, ktoré každoročne zažívajú lesné požiare, sú tieto scenérie v USA zriedkavé. V polovici sveta však boj proti smogu nie je vôbec ničím novým. Intenzívne znečistenie ovzdušia spôsobené škodlivým dymom, plynmi a priemyselnými chemikáliami, ktoré sužuje mnohé veľké mestá v Ázii po väčšinu roka, by sa mohlo stať normou pre mnohé ďalšie na celom svete, keďže sa klimatická kríza neustále zhoršuje.

 

img

Osoba s tvárovou maskou pozerajúca sa na zahalenú panorámu New Yorku 7.6. 2023.

 

Podľa monitorovacej siete IQAir bolo minulý rok 6 z 10 najviac znečistených miest sveta v Indii. Výskumníci odhadli, že zlý vzduch by mohol skrátiť dĺžku života stoviek miliónov Indov až o deväť rokov; V roku 2019 sa predpokladalo, že znečistenie ovzdušia spôsobilo v krajine takmer 1,6 milióna úmrtí.

 

Hlavné mesto Naí Dillí je pravidelne zahalené smogom, a to vďaka niekoľkým faktorom vrátane emisií z vozidiel či uhoľných elektrární a každoročného vypaľovania poľnohospodárskych polí, aby sa pripravila pôda pre ďalšiu úrodu. To znamená, že jeho obyvatelia sú vystavení vysokým úrovniam jemných častíc alebo PM2,5, čo je používaný indikátor škodlivého znečistenia ovzdušia. Drobná znečisťujúca látka je vysoko nebezpečná; pri vdýchnutí sa môže dostať hlboko do pľúcneho tkaniva a dostať sa do krvného obehu a spája sa so zdravotnými problémami vrátane astmy a srdcových chorôb. Pochádza zo zdrojov, ako sú spaľované fosílne palivá, prachové búrky – a aj požiare, čo znamená, že New York je prakticky teraz zamorený znečisťujúcou látkou.

 

img

Silný smog a nízka viditeľnosť v Naí Dillí v Indii 9. januára 2023.

 

Hladiny PM2,5 v New Yorku dosiahli vrchol v stredu popoludní a merali 303,3 mikrogramov na meter kubický. Pre porovnanie, usmernenia Svetovej zdravotníckej organizácie odporúčajú limit priemernej ročnej úrovne 5 mikrogramov na meter kubický; Londýn v stredu nameral 9,4 mikrogramov na meter kubický a Hongkong nameral 21 mikrogramov na meter kubický, obe hodnoty sú bezpečné v rámci „dobrého“ rozsahu IQAir.

 

Mnohé krajiny v juhovýchodnej Ázii sú tiež oboznámené s narušeniami každodenného života, ktoré môže spôsobiť znečistenie ovzdušia. Deje sa to najmä počas každoročného obdobia vypaľovania strnisiek, keď farmári podpaľujú zvyšky slamy, ktoré zostali po zbere obilia.

 

V roku 2019 sa vzduch v Malajzii tak zhoršil, že desiatky študentov ochoreli a dokonca mnoho z nich zvracalo, čo si vyžiadalo zatvorenie viac ako 400 škôl po celej krajine. Len o niekoľko mesiacov neskôr bola Malajzia opäť pokrytá hustým oparom, ktorý pochádzal z rozsiahlych lesných požiarov v neďalekej Indonézii, údajne zapálených na čistenie pôdy na výrobu papiera, palmového oleja a iných priemyselných odvetví.

 

img

Znečistenie vzduchu v Malajzii v roku 2019.

 

Nedávno získalo mesto Chiang Mai na severe Thajska nezávideniahodný titul najznečistenejšieho mesta sveta v apríli kvôli dymu z lesných požiarov a spaľovaniu úrody inde v regióne. Veľké množstvo ľudí vyhľadalo lekársku pomoc kvôli respiračným problémom vrátane astmy a dýchavičnosti, pričom jedna nemocnica uviedla, že oddelenia boli také plné, že museli niektorých pacientov odmietnuť.

 

Ale asi najznámejším mestom vnímaným pre svoje znečistenie vzduchu je Peking. Obyvatelia čínskej metropoly roky každý deň dýchali štipľavý vzduch. Vyvrcholilo to neslávne známou „vzduchovou apokalypsou“ v roku 2013, keď index kvality ovzdušia dosiahol 755, čím prekonal to, čo malo byť na vrchole rebríčka s hodnotou 500, podľa amerického veľvyslanectva v Pekingu, ktoré denne monitorovalo kvalitu ovzdušia. Toto historické maximum znamenalo, že vzduch bol oveľa viac nebezpečný, čo nútilo obyvateľov zavrieť sa do interiéru, nosiť filtrované masky na tvár a zapínať čističky vzduchu na maximum.

 

img

Žena v ochrannej maske na ulici v Pekingu 20. marca 2017.

 

Táto udalosť pritiahla celosvetovú pozornosť médií a prinútila problém dostať sa do mainstreamu Číny – čoskoro nato Čína spustila rozsiahlu kampaň proti znečisťovaniu, zatvorila uhoľné bane a uhoľné elektrárne, zriadila celoštátne stanice na monitorovanie ovzdušia a zaviedla nové predpisy.

 

Stále sú tu problémy – Čína sa v posledných rokoch vrátila k uhliu a rýchlo stavia nové elektrárne, aj keď stále viac krajín hľadá obnoviteľnú energiu – avšak zlepšenie v hlavnom meste je nepopierateľné. V roku 2021 zaznamenal Peking svoju najlepšiu mesačnú kvalitu ovzdušia od začiatku zaznamenávania v roku 2013; aj fotografie teraz ukazujú väčšinou modrú oblohu v meste.

 

Je to povzbudzujúce znamenie a dôkaz, že správna politika a investície môžu pomôcť zlepšiť kvalitu ovzdušia. Vedci a experti však varujú, že na obzore sú ďalšie výzvy, ktorým ani mestá s normálne dobrým vzduchom, ako je New York, nemôžu uniknúť.

 

Klimatické zmeny spôsobené ľudskou činnosťou zhoršili horúce a suché podmienky, ktoré umožňujú vznietenie a šírenie lesných požiarov. Vedci nedávno oznámili, že milióny hektárov spálených lesnými požiarmi na západe USA a Kanady – v oblasti veľkosti približne Južnej Karolíny – možno vystopovať až k znečisteniu uhlíkom najväčšími svetovými spoločnosťami vyrábajúcimi fosílne palivá a cement.

 

Kanadský premiér Justin Trudeau poukázal na „ničivé dôsledky zmeny klímy“ vo vyhlásení z stredu po rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom o tom, ako uhasiť požiare v kanadskom Quebecu.

 

img

Stúpajúci dym v kanadskej lesnej oblasti Grande Prairie (12. mája 2023).

 

Fotografia budovy Organizácie Spojených národov v New Yorku, sotva viditeľná prostredníctvom oranžového smogu, „je dokonalým obrazom toho, ako svetoví lídri zlyhali pri zastavení klimatickej krízy,“ tweetoval vedec a klimatický obhajca Lucky Tran v stredu a dodal aj samostatný post: „Dnes tento vplyv zažívajú New Yorčania a Východné pobrežie napriamo."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies