Mesto nachádzajúce sa za polárnym kruhom sa bude uchádzať o letnú olympiádu

NETKY.SK • 27 Január 2021, 22:13 • 2 min
Mesto nachádzajúce sa za polárnym kruhom sa bude uchádzať o letnú olympiádu

SALLA – Laponské mesto Salla, ktoré sa nachádza za polárnym kruhom sa rozhodlo uchádzať o letné olympijské hry v roku 2023. Chcú tak poukázať na nezvratný trend globálneho otepľovania.

slovakia

left justify in out

Fínske mesto Salla, kde žije približne 30 tisíc obyvateľov sa rozhodlo uchádzať sa o letné olympijské hry v roku 2032. Aj napriek tomu, že sa to mnohým môže zdať ako šialená myšlienka, cieľom je upozorniť na stále ignorovaný problém globálneho otepľovania.   

 

 

V prípade, že by Salla dokázala o 11 rokov hostiť letnú olympiádu, znamenalo by to, že sa na nej negatívne podpísala celosvetová zmena klímy a na mieste, kde sa bežne pohybujú teploty na úrovni -50 stupňov Celzia, by sa mohli konať atletické súťaže pod holým nebom.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik

 

„Naše letá sú stále teplejšie a naše zimy čoraz kratšie. Potrebujeme, aby Salla zostala ľadová, studená a zasnežená. Salla bude možno pripravená hostiť hry v roku 2032, ale za akú cenu?“ povedal miestny starosta Erkki Parkkinen.  

 

Mesto si už pre kandidatúru pripravila logo, maskotapropagačné aktivity. Tvorcovia prezentácie pritom nepoukazujú na krásne okolie tohto mrazivého miesta, práve naopak.

 

img

 

Použili v nej zábery povodní, požiarov, stúpajúcich hladín oceánovcelej rade katastrof, ktorým čelí naša planéta. Tiež poukázali na hrozivé následky globálneho otepľovania, ktorým sa nevyhneme, ak sa nám tento trend nepodarí zastaviť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ďalšia rana pre zvieraciu ríšu! Žraločie mláďatá tvrdo doplatia na postupné otepľovanie oceánov

 

„Keď nebudeme robiť nič a necháme zvíťaziť globálne otepľovanie, tak stratíme našu identitu a toto mesto rovnako ako množstvo ďalších po celom svete prestane existovať,“ zdôraznil starosta.

 

img

 

Usporiadatelia OH v roku 2032 vyberie Medzinárodný olympíjsky výbor najneskôr v roku 2025. Záujem už prejavili svetové metropoly ako je napríklad Doha či Bombaj ako aj Indonézia alebo nemecká oblasť Porýnia a Porúria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona