Mesto Martin verí, že Čižnár odvráti hrozbu nútenej správy

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 15:42 • 2 min
Mesto Martin verí, že Čižnár odvráti hrozbu nútenej správy

MARTIN – Martinská radnica verí, že s pomocou generálnej prokuratúry sa jej podarí odvrátiť nútenú správu, ktorá hrozí mestu po prehratom súdnom spore s cyperskou schránkovou firmou.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo martinský primátor Andrej Hrnčiar (Sieť) 14. apríla podal na Generálnej prokuratúre návrh na podnet na mimoriadne dovolanie, generálny prokurátor Jaroslav Čižnár podal vo štvrtok mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR. „Je to ukážka toho, že nové vedenie Generálnej prokuratúry nejde po ruke cyperskej spoločnosti, ale je preň dôležitý verejný záujem,“ reagoval Hrnčiar.

 

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR zaplatiť cyperskej schránkovej firme 8,3 milióna eur. O možnej pomoci 60-tisícovému mestu chce martinský primátor hovoriť aj s predsedom vlády Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom. „Poprosil som pána prezidenta o prijatie, aby som ho mohol osobne informovať o podrobnostiach hanebnej kauzy, v ktorej zatiaľ mesto Martin prehráva s neznámou cyperskou schránkou. Postoje pána prezidenta k slovenskej justícii a jeho preferovanie občianskeho princípu pred politickým mi dávajú nádej, že by uňho Martinčania mohli nájsť porozumenie,“ povedal Hrnčiar. Martinský primátor sa na prezidenta obrátil po tom, čo neuspel u premiéra Roberta Fica. Hrnčiar v piatok 10. apríla požiadal Fica o stretnutie, na ktorom chcel hovoriť o možnosti dlhodobej návratnej pôžičky do štátu, aby sa mesto vyhlo nútenej správe. Fico zareagoval slovami, že v spore rozhodol Najvyšší súd SR. „Mám zaškrtiť predsedníčku súdu alebo pod trestom smrti prinútiť senát najvyššieho súdu, aby zmenil rozhodnutie? Čo má premiér spoločné s tým, že Martin prehral nejaký spor?“ reagoval Fico. 

 

Podľa martinskej radnice rozsudok Najvyššieho súdu SR je výsmechom spravodlivosti. „Po škandalóznom rozsudku, ktorý je v rozpore s elementárnymi zásadami spravodlivosti, je ohrozený základný chod mesta. Martinčanom kvôli prehnitosti slovenskej justície a neznámej cyperskej schránke hrozia vyššie dane, drahšie autobusy a úplná strata suverenity. Učitelia na základných školách nedostanú svoje výplaty. Zavrieme škôlky, mestský úrad, prestaneme svietiť a vyvážať odpad. Dôchodcovia stratia svoje príspevky na stravu a opatrovateľskú službu. Nebudeme čerpať ani euro z eurofondov, pretože nebudeme mať na spolufinancovanie. Sme pripravení bojovať ďalej všetkými prostriedkami, aby sme sa dovolali spravodlivosti,“ povedal martinský primátor. 

 

Cyperská firma súdnou cestou žiadala milióny eur ako hodnotu majetku plus úroky, ktorý malo mesto vložiť do akciovej spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole ešte v roku 1995. V šestnásť rokov ťahajúcom sa spore súdy, vrátane Najvyššieho súdu SR, už štyrikrát rozhodli v prospech mesta Martin. V roku 2009 však šesť dní pred uplynutím ročnej lehoty podal voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR mimoriadne dovolanie vtedajší zástupca generálneho prokurátora Ladislav Tichý, podľa martinskej radnice s odôvodnením, že si to vyžaduje záujem štátu. Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún. Pôvodným majiteľom niekoľkomiliónovej pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies