Mesto Lille zrušilo tento rok jeden z najväčších a najstarších blších trhov

NETKY.SK • 5 August 2016, 14:06 • 2 min
Mesto Lille zrušilo tento rok jeden z najväčších a najstarších blších trhov

PARÍŽ - Radnica francúzskeho mesta Lille z bezpečnostných dôvodov zrušila jeden z najväčších blších trhov na svete, ktorý sa mal konať prvý septembrový víkend. Oznámila to dnes primátorka mesta Martine Aubryová.

slovakia

left justify in out

Dvojdňový pouličný blší trh so sprievodnými podujatiami - La Braderie de Lille - sa koná od 12. storočia a každý rok priláka do mesta množstvo ľudí. Vlani naň zavítalo 2,5 milióna návštevníkov a 10.000 vystavujúcich.

 

Aubryová uviedla, že rozhodovanie o zrušení tradičného podujatia bolo ťažké. Vysvetlila, že po nedávnom útoku v Nice, kde džihádista za volantom kamióna zabil 85 ľudí, bola pripravená prijať dodatočné bezpečnostné opatrenia. Napokon sa však rozhodla podujatie zrušiť, keďže cítila morálnu zodpovednosť za to, aby sa predišlo zraneniam či obetiam na životoch, pretože "existujú riziká, ktoré nedokážeme znížiť".

 

Aubryová vysvetlila, že počet predávajúcich a nákladných áut v uliciach Lille by polícii sťažoval možnosti kontroly, pričom masa návštevníkov by v prípade nejakej mimoriadnej situácie komplikovala policajný zásah.

 

Primátorka ubezpečila, že "La Braderie nekončí" a prisľúbila, že obľúbené podujatie sa na budúci rok uskutoční.

"Je potrebné, aby sme tento nešťastný rok využili a pracovali na zvýšení bezpečnostnej úrovne, ale aj na tom, aby sme La Braderie vrátili jej pôvodného ducha," uviedla. Súčasne informovala o vzniku výboru, ktorý bude pripravovať La Braderie 2017.

 

Braderie v Lille nie je vo Francúzsku jediným zrušeným podujatím tohto leta. Po útokoch v Nice bolo v Parížskej oblasti aj v iných častiach krajiny zrušených viacero festivalov a iných akcií pod holým nebom.

 

Napríklad v meste La Baule, kde je pobrežie podobné ako v Nice, pravicový starosta Yves Métaireau zrušil slávnostný ohňostroj naplánovaný na 15. augusta, aby "verejnosť nebola vystavená riziku". V Marseille okrem ohňostroja, ktorý sa mal konať 15. júla, odvolali aj šou hliadkovacích lietadiel plánovanú na 13. augusta.

 

Pri teroristických útokoch, ktoré sa vo Francúzsku odohrali od začiatku roku 2015, prišlo o život 230 ľudí, ďalšie stovky utrpeli zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies