Mesto Košice vyhlási verejnú súťaž na predaj 29 % akcií v KOSIT-e

NETKY.SK • 12 December 2016, 18:26 • 2 min
Mesto Košice vyhlási verejnú súťaž na predaj 29 % akcií v KOSIT-e

KOŠICE – Mesto Košice vyhlási verejnú obchodnú súťaž na predaj 29 % akcií v spoločnosti KOSIT, a. s. Minimálna cena je stanovená na 4,089 milióna eur. Rozhodlo o tom dnes košické mestské zastupiteľstvo (MsZ).

slovakia

left justify in out

Dôvodom rozhodnutia je, že KOSIT podnikajúci v odpadovom hospodárstve plánuje zvyšovanie základného imania a veľké investičné zámery. Na ne mesto podľa primátora Richarda Rašiho nemá v rozpočte finančné krytie. V danej košickej firme má dosiaľ mesto 34-% podiel. Ak by si ho chcelo udržať, muselo by nájsť 4,65 milióna eur. Po prípadnom predaji akcií by ostal mestu 5-% podiel. Väčšinovým vlastníkom 66 % akcií v KOSIT-e je spoločnosť Wood Waste Management Ltd.

 

Mesto si podľa schváleného uznesenia vyhradzuje právo zrušiť obchodnú súťaž, ako aj právo odmietnuť všetky predložené návrhy. Poslanci tak ešte budú rozhodovať o definitívnom predaji 29-% podielu za cenu, ktorá zo súťaže vzíde. "My dnes nepredávame KOSIT. Pôjdeme do najtransparentnejšej formy - verejnej obchodnej súťaže, ktorá reálne ukáže, čo trh ponúka. Potom sa k tomu vrátime, či to schválime, alebo neschválime. Pokiaľ by sme to potom neschválili, budeme musieť riešiť, kde hľadať financie na nevyhnutné investície ako pokračujúci 34-percentný akcionár," konštatoval Raši.

 

Návrh predložilo mesto spolu s druhou alternatívou, ktorou bolo stiahnutie 29 kusov z obehu za 4,089 milióna eur, ktoré ponúkal KOSIT. Táto možnosť nezískala podporu poslancov.

Na hodnotu finančného podielu mesta vo firme podľa samosprávy negatívne vplývajú viaceré faktory. Vzhľadom na plánované investičné zámery sa minimálne v horizonte do roku 2020 nepredpokladá žiadny výnos pre akcionárov vo forme dividend.

 

Ďalej sú to nedostatočné investície v predchádzajúcich obdobiach a najmä potreba investícií do rozvojových projektov vyžadovaných legislatívou v oblasti životného prostredia. Uvádza sa aj riziko neukončeného sporu firmy so spoločnosťou RUTHS S.p.A. týkajúceho sa chýb a nedorobkov v prípade rekonštrukcie spaľovne a výstavby turbogenerátora a následného požiaru v roku 2015, ktorý spôsobil deštrukciu významnej časti technológie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies