Mesto Kobané na severe Sýrie je pod kontrolou Kurdov

NETKY.SK • 26 Január 2015, 15:10 • 2 min
Mesto Kobané na severe Sýrie je pod kontrolou Kurdov

BEJRÚT - Po takmer štyroch mesiacoch bojov majú kurdské jednotky kontrolu nad celým mestom Kobané na severe Sýrie, v blízkosti hraníc s Tureckom. Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorého Kurdi z mesta vytlačili aj poslednú jednotku extrémistickej organizácie Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Sýrskym Kurdom sa podarilo obnoviť kontrolu nad Kobané aj s podporou irackých Kurdov z takzvaných milícií péšmarga. Kľúčovú úlohu zohrávala aj koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá takmer denne bombardovala pozície islamistov v meste a jeho okolí.

 

V bojoch o Kobané, ktoré sa začali v polovici septembra, prišlo o život najmenej 500 ľudí a viac ako 200.000 bolo nútených utiecť cez hranicu do Turecka.

 

V meste Kobané, ktorého arabský názov je Ajn al-Arab, žilo zmiešané obyvateľstvo - Kurdi, Arabi, Turci i Arméni. Cieľom IS bolo zahrnúť aj túto lokalitu do kalifátu, ktorý vyhlásil na súvislom páse území dobytých v Sýrii i susednom Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona