Mesto je za dva roky už tretíkrát v ozdravnom režime

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:36 • 2 min
Mesto je za dva roky už tretíkrát v ozdravnom režime

Mesto je za dva roky už tretíkrát v ozdravnom režime

slovakia

left justify in out

img

Mesto Tornaľa sa v priebehu dvoch rokov nachádza po tretí raz v ozdravnom režime. Má výrazný príjmový deficit a je ohrozený jeho chod. Hlavný kontrolór mestského úradu Mikuláš Cmorík navrhuje odpredať prebytočný majetok Tornale.
Posledný ozdravný režim ukončila samospráva v marci, po niekoľkých mesiacoch sa v ňom ocitla opäť. "Nie je to vina zlého hospodárenia mesta," vysvetlil Cmorík. Dôvodom je výpadok z príjmov z podielových daní vo výške 360.688 eur a deficit na miestnych daniach a poplatkoch predstavuje 99.247 eur. Záväzky mesta po lehote splatnosti sú 783.828 eur, a tým spĺňa kritériá na vyhlásenie ozdravného režimu. V dôsledku vysokého deficitu je teraz ohrozený chod mesta, verejné objednávky štátu, ktoré mesto zabezpečuje na svojom území a aj realizácia úspešných projektov z hľadiska zabezpečenia ich spolufinancovania. "Mal som vždy veľké obavy, či Tornaľa bude schopná zvládnuť päťpercentné financovanie jednotlivých projektov. Máme problémy, aby sme to dokázali uhradiť," doplnil Cmorík, podľa ktorého sa kritická situácia mesta zlepší po doplatení podielových daní.
Hlavný kontrolór navrhuje, aby sa zadlženosť vyriešila odpredajom prebytočného majetku mesta. S tým však poslanci nikdy nesúhlasili. "Tak sa permanentne dostávame do ozdravného režimu," potvrdil s tým, že finančná situácia je natoľko kritická, že samospráva nemá peniaze ani na vyplatenie svojich zamestnancov.
Podľa nového prednostu Jána Marcineka je situácia zložitá, ale manažéri na úrade sú tu na to, aby mesto z nej dostali. Cmorík zasa prichádza s riešením zvýšiť limit kontokoreňa bežného účtu do doby prijatia preklenovacieho úveru a následne na vyrovnanie zadlženosti mesta predať prebytočný majetok mesta bez rozdielu druhu a kvality.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies