Mesto hriechov Las Vegas chce urobiť hriechy bezpečnejšími

NETKY.SK • 8 Máj 2017, 08:34 • 2 min
Mesto hriechov Las Vegas chce urobiť hriechy bezpečnejšími

WASHINGTON - Americké mesto Las Vegas má na celom svete známu prezývku "mesto hriechov". Teraz si však získalo pozornosť tým, že chce aspoň niektoré z hriechov urobiť bezpečnejšími.

slovakia

left justify in out

Mesto v spolupráci s niekoľkými zdravotníckymi organizáciami nainštalovalo do ulíc automaty na injekčné striekačky a ihly pre drogovo závislých a stalo sa vôbec prvým v USA, ktoré tak urobilo.

 

Las Vegas verí, že tým spomalí šírenie HIV a hepatitídy B a C. Podľa odborníkov môže tento program dokonca aj primäť niektorých drogovo závislých k vyhľadaniu pomoci a liečenia.

 

Vďaka automatom majú drogovo závislí prístup k sterilným striekačkám a ihlám a nemusia si požičiavať použité, čo doteraz prispievalo k šíreniu ochorení. V balíčku dostanú aj nádobu na použité striekačky, ktorú môžu hodiť späť do automatu.

 

"Jeden z desiatich ľudí diagnostikovaných na HIV si pichá drogy. Poskytnutie čistých ihiel je osvedčenou metódou na obmedzenie šírenia ochorenia v komunite," uviedol pre televíziu ABC doktor Joe Iser.

 

Prvé automaty mesto inštaluje tento mesiac, ďalšie pribudnú neskôr. Hodnota jedného automatu je 15.000 dolárov a hodnota jedného balíčka desať dolárov. Pre používateľov sú zadarmo.

 

Automaty mesto umiestňuje na vybraných miestach. Jeden je napríklad v budove komunitného poradenského centra, čo umožní používateľom dostať sa do kontaktu s vyškolenými poradcami.

 

"Sme optimistickí a veríme, že to pomôže. Je to ale nový program a chceme si byť istí, že sme pripravení," povedal riaditeľ centra Patric Bozard pre denník Los Angles Times s tým, že jeho zamestnanci absolvovali príslušné školenie.

 

V Spojených štátoch v súčasnosti funguje 228 rôznych programov na poskytovanie striekačiek a ihiel drogovo závislým. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb napríklad program v New Yorku znížil od roku 1990 do roku 2001 výskyt hepatitídy C medzi drogovo závislými, ktorí užívajú drogy intravenózne, z 80 na 59 percent.

 

Program automatov je však nový a Las Vegas je prvé mesto, ktoré ho zavádza. Doteraz mohli drogovo závislí získať ihly a striekačky v lekárňach, pre mnohých to však bolo psychicky náročné a radšej sa tomu vyhýbali.

 

"Automaty nemajú žiadne predsudky. Nemajú žiadnu osobnosť a nezaujíma ich, ako vyzeráte, keď pred ne predstúpite," uviedol Rick Reich, riaditeľ jednej z organizácií, ktoré sa na projekte podieľajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies