Mesto chce za 91.000 eur zdigitalizovať kino

NETKY.SK • 29 Júl 2011, 12:15 • 2 min
Mesto chce za 91.000 eur zdigitalizovať kino

Mesto chce za 91.000 eur zdigitalizovať kino

slovakia

left justify in out

img

Okresné mesto Malacky na Záhorí pripravilo projekt na digitalizáciu kina v celkovej hodnote 91.044 eur. Mestská samospráva tak reaguje na aktuálne požiadavky technického pokroku v oblasti výroby filmových kópií. "V úsilí o zachovanie kina ako obľúbenej formy kultúrneho vyžitia v meste je jeho technická obnova nevyhnutná," uviedla hovorkyňa MsÚ Tatiana Búbelová.
      Podnet na realizáciu projektu digitalizácie kina podala príspevková organizácia Mestské centrum kultúry v Malackách. Práve ona má v správe takzvaný Kultúrní domeček, v ktorom sídli aj obľúbené kino. "Filmový priemysel sa modernizuje a čoraz zriedkavejšie sa vyrábajú 35-milimetrové filmy. Nahrádzajú ich digitálne nosiče, pričom časom sa očakáva úplný zánik starých kinofilmov," dodala Búbelová.
      Pre vysokú finančnú náročnosť projektu mesto hľadalo pomoc na viacerých miestach. Bratislavský samosprávny kraj v rámci svojej dotačnej politiky prispel sumou 2000 eur, Audiovizuálny fond poskytol 34.000 eur a žiadosti o finančný príspevok na tento účel vo výške 20.000 eur vyhovela aj Nadácia SPP. Zvyšné náklady budú hradené z rozpočtu mesta.
      "Finančne najnáročnejšie položky predstavuje výmena digitálneho projektora, plátna a kinoservera s príslušenstvom. Výhodou pre návštevníkov kina i prevádzkovateľov bude, že pred uvedením filmu nebude treba čakať, kým jeho kópie najskôr uvedú najväčšie kiná. Premiéry bude možné z digitálnych diskov vysielať aj hneď v deň ich oficiálneho uvedenia do distribúcie. Technickým prínosom je skutočnosť, že kvalita obrazu sa s počtom prehratí nezhorší a zvuk takisto zostáva čistý, bez šumov," doplnila Búbelová.
      V súčasnosti je projekt v štádiu prípravy, no jeho ukončenie sa predpokladá v prvých mesiacoch nasledujúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies