Mesto Bratislava predá svoje akcie v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 18:13 • 2 min
Mesto Bratislava predá svoje akcie v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy

BRATISLAVA - Bratislava predá všetky svoje akcie, ktoré má v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy (SPaP). Mesto totiž podľa znaleckého posudku nemá priamy vplyv na rozhodovanie a riadenie spoločnosti a firma tiež dlhodobo nevypláca akcionárom dividendy.

slovakia

left justify in out

Celkovo 178.430 kusov akcií tak Bratislava predá majoritnému akcionárovi za 800.000 eur. Schválili to dnes bratislavskí mestskí poslanci.
     

Nominálna hodnota jednej akcie je 25,50 eura. Celková menovitá hodnota všetkých akcií Bratislavy tak predstavuje vyše 4,5 milióna eur a podiel mesta na základnom imaní spoločnosti je 7,01 percenta.
     

Svoje akcie si mesto tento rok nechalo ohodnotiť Ústavom súdneho inžinierstva v Žiline. Ten minulý mesiac určil, že akcie vo vlastníctve hlavného mesta majú všeobecnú hodnotu 688.393 eur. Z akcionárov spoločnosti si predkupné právo uplatnil majoritný akcionár, spoločnosť BUDAMAR TRANSPORT LIMITED. Mestu ponúkol 800.000 eur. 
     

"Je to nehospodárne nakladanie s majetkom, náš klub hlasovať nebude," avizovala predsedníčka klubu KDH Jarmila Tvrdá. Poslanec Ignác Kolek (KDH) navrhol, aby sa suma zvýšila na vyše 1,5 milióna. Ján Hrčka (nezávislý) zase chcel akcie predávať za jeden milión. Ani jeden z návrhov však neprešiel.
     

V orgánoch spoločnosti však dnes Bratislava ako minoritný akcionár nemá žiadne zastúpenie. Jeho jediného zástupcu odvolali pred dvoma rokmi a mesto má už len základné akcionárske práva. 
     

Spoločnosť rovnako podniká najmä vo vnútroštátnej a zahraničnej doprave tovarov a osôb, v predaji pohonných hmôt či prevádzkovaní parkovacích plôch, čo podľa mesta nepatrí do jeho komunálneho záujmu. "Predajom predmetných akcií nedôjde k zmene vplyvu hlavného mesta na stav územia, na ktorom sa nachádzajú nehnuteľnosti vo vlastníctve spoločnosti," pripomína samospráva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona