Mesto Bratislava bude spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme

NETKY.SK • 10 Jún 2020, 15:59 • 2 min
Mesto Bratislava bude spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme

BRATISLAVA - Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo

Vallo však podotkol, že odstraňovanie starých envirozáťaží je podľa zákona povinnosťou štátu, v tomto prípade ministerstva životného prostredia, nie samosprávy.

 

Znečistená Bratislava

Mesto Bratislava na základe viacerých informácií už minulý rok oznámilo podozrenie na znečistenie podzemných vôd v lokalite Žabí majer. "Oznámili sme to na príslušný kompetentný úrad – Slovenskú inšpekciu životného prostredia, Inšpektorát životného prostredia Bratislava, odbor inšpekcie ochrany, ktorých úlohou je podnet bezodkladne preveriť," uviedol Vallo. Magistrát zároveň informoval aj ministerstvo životného prostredia a ponúklo poskytnutie súčinnosti pri riešení tejto udalosti.

 

 

Geologický prieskum v lokalite Žabí majer

"V tomto kontexte vítame zverejnenie výsledkov geologického prieskumu v tejto lokalite. Potvrdzuje to oprávnenosť obáv, ktoré sme mali už v minulosti. Aj keď v čase, keď sme sa o lokalitu zaujímali, netušili sme, že rozsah tejto environmentálnej záťaže má až taký veľký rozmer. Je pre nás nepochopiteľné, ako mohla spoločnosť Istrochem desať rokov tajiť také závažné skutočnosti o rizikách pre zdravie a životy Bratislavčanov," vyhlásil Vallo.

 

Kontaminácia vody a pôdy

Odborníčka na životné prostredie za mimoparlamentnú stranu Spolu Tamara Stohlová minulý týždeň upozornila na prieskum potvrdzujúci masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy v areáli bratislavského Istrochemu vrátane zdravie vážne poškodzujúcich látok ako atrazín, toluén, arzén, olovo či benzén. Súčasťou zverejnených správ od prieskumnej firmy bol aj predpokladaný model ďalšieho šírenia kontaminácie, ktorý ukazuje posun od daného miesta Istrochemu až po kontakt s Malým Dunajom a predpokladaný ďalší posun smerom na Žitný ostrov.

 

img

Korzo nad vodnou hladinou na nábreží Malého Dunaja v obci Zálesie

 

Vyjadrenie ministra životného prostredia

Ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) vyzvala strana Spolu na rázne konanie v danej záležitosti.

Šéf envirorezortu reagoval, že považuje za nevyhnutné novelizovať zákon a nedovoliť súkromným spoločnostiam zatajovať výsledky prieskumu potvrdzujúce kontamináciu pôdy a vôd. "Rezort odštartuje práce na legislatívnej zmene. V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť," zdôraznil Budaj. Ocenil zároveň zvýšenú pozornosť, ktorú verejnosť, ale i politici venujú ochrane životného prostredia a odhaľovaniu envirozáťaží. "Na Slovensku máme približne 2000 environmentálnych záťaží a tisíce nelegálnych skládok. Mnohé prípady vyšetruje už polícia. V súvislosti so záťažou v Istrocheme odhadované náklady predstavujú sumu 350 miliónov eur," uviedol Budaj.

 

Viac sa dozviete v článku "Znečisťovanie v areáli Istrochemu hraničí s ekologickou katastrofou"

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona