Mestá v EÚ lákajú EBA na atrakcie, od vojenských kúpeľov po paintball

NETKY.SK • 5 August 2017, 11:26 • 2 min
Mestá v EÚ lákajú EBA na atrakcie, od vojenských kúpeľov po paintball

LONDÝN - Európsky úrad pre bankový dohľad (EBA) nebol nikdy v takom centre záujmu členských štátov Európskej únie (EÚ) ako dnes.

slovakia

left justify in out

Až osem miest súťaží o to, kto bude hostiť EBA, keď sa bude po brexite sťahovať z Londýna. A snažia sa prilákať 189 zamestnancov úradu na skutočne pestrú škálu výhod - od prístupu do vojenských kúpeľov v Prahe až po paintball vo Varšave.

 

Návrhy však obsahujú aj oveľa predvídateľnejšie argumenty. Frankfurt nad Mohanom, domov nemeckej Deutsche Bank, láka EBA na svoje veľké odvetvie finančných služieb; Brusel mu sľubuje spoluprácu s množstvom inštitúcií EÚ, vrátane Európskej komisie.

 

Ale niektoré návrhy obsahujú aj "menej očakávané" detaily. Praha v snahe získať EBA, ktorému predsedá Talian Andrea Enria, poukazuje na svoju "významnú taliansku komunitu" a dvojjazyčné školy pre deti. A Viedeň okrem svojho rozsiahleho hudobného dedičstva sa rozhodla vyzdvihnúť "vysokohorskú pramenitú vodu", ktorá vyteká z jej kohútikov a skutočnosť, že je jediným hlavným mestom v EÚ s významným vinárskym priemyslom".

 

Frankfurt nad Mohanom je považovaný za favorita v boji o EBA. V tomto nemeckom meste totiž sídli Európska centrálna banka, ktorá dohliada na banky v eurozóne, aj Európsky úrad pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov(EIOPA). O jeho fúzii s EBA už politici debatujú. Nemecké mesto sa však snaží nezaspať na vavrínoch, a taktiež poukazuje na "kúpele a liečebné rezorty, prechádzky po malebných miestach, cyklistické výlety a golf". To všetko by si mohli užívať pán Enria a jeho zamestnanci.

 

Paríž, ďalšia "ťažká váha" v súboji, sľubuje dvojdňový poznávací zájazd po parížskom regióne všetkým zamestnancom EBA a ich rodinám nad rámce výhod, ktoré úradu prinesie blízkosť veľkého finančného sektora v krajine.

 

Dublin, cieľové mesto niektorých bankárov z Londýna, postavil propagáciu na fakte, že je po anglicky hovoriaca alternatíva k Londýnu, čím sa minimalizujú problémy, ktoré by zamestnancom a ich rodinám mohol spôsobiť príchod do krajiny s iným, novým jazykom.

 

A podobne ako Viedeň poukazuje na čistú vodu na 81 plážach, ktoré získali "prestížnu modrú vlajku za vynikajúcu kvalitu vody". A aby zvýšil svoje šance, sľubuje zamestnancom EBA, ktorí už majú dosť londýnskeho smogu, že kvalita ovzdušia v Dubline je "svieža a jeho parametre sú veľmi priaznivé v porovnaní s ostatnými hlavnými mestami EÚ".

 

Varšava, ktorá by mohla tiež pripadať do úvahy, ak európski zákonodarcovia rozhodnú, že EBA má ostať mimo eurozóny, sa tiež "vyfarbila". Láka EBA nielen na kancelárske priestory v budove s "výraznou zelenou farbou", ktorá ju odlišuje od susedných domov, ale aj na občiansku vybavenosť, či "celoročnú lyžiarsku zjazdovku, početné konské stajne alebo paintball".

 

Praha okrem kúpeľov a talianskej komunity má tiež tú výhodu, že nie je v eurozóne. Zato ponúka množstvo kultúrnych atrakcií, vrátane Múzea Polície ČR a zoologickej záhrady.

 

Európska komisia vyhodnotí ponuky na sídlo EBA i Európskej agentúry pre lieky (EMA) do konca septembra a v novembri 27 krajín rozhodne o víťazoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies