Mestá v Bratislavskom kraji nesúhlasia so zmenou dane z motorových vozidiel

NETKY.SK • 5 November 2014, 14:59 • 2 min
Mestá v Bratislavskom kraji nesúhlasia so zmenou dane z motorových vozidiel

BRATISLAVA - S návrhom zákona o dani z motorových vozidiel nesúhlasia ďalšie mestá v Bratislavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Po Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) odmietajú tieto zmeny aj hlavné mesto Bratislava, Malacky, Senec a Stupava. Jednohlasne sa na tom uzniesli poslanci na jednotlivých zastupiteľstvách. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.

 

Návrhom zákona by sa mali poslanci NR SR zaoberať po komunálnych voľbách. „Je to zákon, ktorým sa odníma krajom možnosť tvoriť si vlastnú daň z motorových vozidiel. My to vnímame v prvom rade ako snahu o postupné zrušenie samosprávy. V tomto prípade dochádza k výraznému oslabeniu regionálnej samosprávy a je to veľmi nespravodlivé aj voči obyvateľom Bratislavského kraja,“ skonštatoval predseda BSK Pavol Frešo. Zároveň uviedol, že keď už nedokážeme v rámci tohto zákona pomôcť všetkým krajom rovnako, tak buďme solidárni, ale nie tak, že jednému zoberieme výrazne, v tomto prípade BSK, a ostatným pridáme. „Vždy sme odmietali, aby to bolo Bratislava verzus Slovensko. Rozhodne chceme byť solidárni, ale určite nechceme, aby sa tento stav zhoršil bez náhrady,“ doplnil predseda kraja. Podľa Pavla Freša sú na mieste obavy, že zmeny v systéme daní z motorových vozidiel sú len prvým krokom. Druhým môže byť obmedzenie suverenity miest a obcí v oblasti dane z nehnuteľnosti. 

 

Za nesystémový považuje návrh zákona aj primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, podľa ktorého zákon nerešpektuje dopady na jednotlivé samosprávy a neberie financovanie samosprávnych krajov ako celok, ale pomáha siedmim krajom a jednému berie. „Z nášho pohľadu to bude mať dopad aj na obyvateľov hlavného mesta, ktorí z Bratislavského kraja dostávajú služby, či sú to služby sociálne, vzdelávacie, domovy sociálnych služieb, školy. Vnímame to ako negatívny krok, preto sme sa obrátili na Národnú radu SR, aby tento zákon neschválili,“ povedal Ftáčnik. 

 

Okrem toho, že je BSK solidárny voči ostatným krajom, má aj obmedzené možnosti čerpať eurofondy v porovnaní s ostatnými krajmi. Táto solidarita bola kompenzovaná vyšším výnosom z dane z motorových vozidiel. Treba tiež podotknúť, že náklady na život obyvateľa v Bratislavskom kraji sú zo všetkých krajov najvyššie. Okrem toho výdavky v BSK na jedného obyvateľa sú najnižšie zo všetkých vyšších územných celkov, hoci výber daní je v tomto kraji ďaleko najvyšší. Je to spôsobené na jednej strane veľkým prerozdelením daňových príjmov a na druhej strane zníženou možnosťou BSK čerpať prostriedky z fondov EÚ. 

 

Posledný vývoj v samosprávach na Slovensku podľa Pavla Freša jednoznačne signalizuje nenápadný, ale o to razantnejší postupný prechod od decentralizácie k centralizácii samospráv. „Vláda SR sa snaží dodržať kritéria Európskej menovej únie, čo úplne rešpektujeme, ale rieši to prakticky len prostredníctvom zvyšovania svojich príjmov od občanov a samospráv,“ zdôraznil. Okrem nového zákona o dani z motorových vozidiel je to aj zvyšovanie odvodov, minimálnej mzdy, cestovanie zadarmo, pridávanie kompetencií v sociálnej oblasti bez finančného krytia či plánované zásahy do dane z nehnuteľnosti. Kraj preto vyzýva všetky úrovne samosprávy, ako aj občanov, aby sa postavili voči týmto procesom a nepodporovali ich. 

 

Ako v minulosti povedal Frešo, pre zákon o dani z motorových vozidiel príde BSK v najbližších štyroch rokoch o 25 miliónov eur, každý ďalší rok o 10 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies