Mestá i pastviny zamoril padajúci popol z čilskej sopky

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 07:40 • 2 min
Mestá i pastviny zamoril padajúci popol z čilskej sopky

Mestá i pastviny zamoril padajúci popol z čilskej sopky

slovakia

left justify in out

img

Padajúci popol z čilskej sopky v oblasti Patagónie strpčuje život ľuďom a škodí miestnemu hospodárstvu. Vláda argentínskej provincie Neuquén vyhlásila mimoriadny stav na pomoc oblastiam, kde popol ohrozuje hospodárske zvieratá a odrádza turistov.
      Dekrét guvernéra Jorgeho Sapaga napríklad znamená, že poškodení môžu dostať daňové výhody.
      Podobné opatrenie už v stredu vyhlásilo argentínske ministerstvo poľnohospodárstva pre oblasti Neuquén, Chubut a Rio Negro.
      Erupcie čilskej sopky Puyehue-Cordón Caulle začali 4. júna a chrliaci popol prerušil leteckú dopravu od Uruguaja po Austráliu.
      Popol prikryl viaceré argentínske mestá. V oblasti Villa La Angostura, 38 kilometrov od sopky, napadlo až 30 centimetrov popola.
      Sopečný prach sťažil aj šoférovanie na cestách. K erupcii navyše došlo v čase, keď sa horské dovolenkové mestá pripravovali na lyžiarsku sezónu.
      Pastviny pokryté popolom spôsobujú problémy argentínskym farmárom. Podľa oficiálnych údajov je v Patagónii viac ako dva milióny oviec, z ktorých viac ako polovica trpí následkom sopečnej činnosti.
      Regionálne letiská v Patagónii sú viac ako týždeň zavreté pre oblak prachu, ktorý by mohol poškodiť letecké motory.
      Hlavné letiská v Buenos Aires v stredu znovu otvorili s obnovením prevádzky medzinárodných letov.
      Na Novom Zélande sa letecká doprava vrátila do normálu po tom, ako sa oblak sopečného popola z krajiny presunul, uviedli dnes letecké spoločnosti.
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies