Mestá a obce na dolnom toku Dunaja založili organizáciu cestovného Podunajsko

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:24 • 2 min
Mestá a obce na dolnom toku Dunaja založili organizáciu cestovného Podunajsko

ŠTÚROVO – Mestá a obce v regióne dolného toku Dunaja vytvorili Oblastnú organizáciu cestovného ruchu s názvom Podunajsko. Zakladateľskú zmluvu na vytvorenie organizácie v zmysle zákona o podpore cestovného ruchu podpísali počas tohto týždňa zástupcovia siedmich miest a obcí v regióne a štyroch podnikateľských subjektov z oblasti cestovného ruchu.

slovakia

left justify in out

Zakladajúcimi členmi sú mestá Komárno a Štúrovo, obce Patince, Iža, Kravany nad Dunajom, Moča a Mužla. Cieľom založenia organizácie je zabezpečiť jednotný marketing a propagáciu regiónu, skvalitňovať služby, zvyšovať príjmy z turizmu a vytvárať podmienky na tvorbu nových pracovných miest. Sídlo novovzniknutej organizácie bude v Štúrove, ktoré je najväčším turistickým centrom v regióne Podunajsko. Súčasné zoskupenie sa bude môcť postupne voľne rozširovať.

 

Organizácie cestovného ruchu môžu v zmysle zákona o cestovnom ruchu z roku 2011 získavať dotácie zo štátneho rozpočtu na rozvoj cestovného ruchu vo výške vybraných členských príspevkov oblastnej organizácie, pričom maximálna výška dotácie je maximálne 90 percent súhrnnej hodnoty vybranej dane za ubytovanie všetkých členských obcí oblastnej organizácie.

Doteraz vzniklo vyše 30 oblastných organizácií cestovného ruchu. Ich cieľom je prezentovať v tejto oblasti spoločne celé územie regiónu, nie množstvo malých lokalít.

 

Primátor Komárna László Stubendek skonštatoval, že na území Žitného ostrova existuje už niekoľko rokov podobné zoskupenie, ktoré počas uplynulých troch rokov získalo štátne dotácie vo výške 55.500 eur. „Medzinárodné skúsenosti ukazujú, že turistov možno oveľa účinnejšie osloviť, ak im dokážeme ponúkať pestrý program a služby v rámci väčšieho územia. Návštevníkov musíme do regiónu nielen prilákať, ale ich tu dlhší čas aj udržať. Len tak môžu vznikať nové pracovné miesta a príjem pre miestnych obyvateľov,“ povedal primátor.

 

Podľa koordinátora rokovaní zástupcov zakladajúcich samospráv a viceprimátora Komárna Bélu Keszegha bolo dôležité, aby bola organizácia zaregistrovaná ešte v tomto kalendárnom roku, pretože už o poldruha roka bude môcť žiadať o štátnu podporu. „Medzi podobnými organizáciami štát v roku 2014 prerozdelil 3,2 milióna eur, z tohto balíka sa nám zatiaľ nič neušlo,“ skonštatoval Keszegh.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies