Mestá a obce majú sledovať stovky kamier

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 17:05 • 2 min
Mestá a obce majú sledovať stovky kamier

BRATISLAVA - Najviac kamier za vládne dotácie by malo pribudnúť v Nitrianskom kraji.

slovakia

left justify in out

Kamerové monitorovacie systémy by v tomto roku mali pribudnúť minimálne na 227 miestach Slovenska.

Ide o časti obcí, miest, či mestských častí, ktorým Rada vlády SR pre prevenciu kriminality na čele s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) odsúhlasila na tento rok dotáciu na vybudovanie kamerových systémov, ich rozšírenie alebo modernizáciu. Vyplýva to zo zverejneného zoznamu projektov na prevenciu kriminality. Z celkového počtu 392 projektov ide o kamerové monitorovacie systémy vo viac ako polovici z nich. 

"Je to jedna z významných ciest prevencie kriminality," povedal na margo monitorovacích kamerových systémov dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor s tým, že je to aj významný prostriedok pri odhaľovaní páchateľov trestnej činnosti. 

"Slovensko viac-menej kopíruje skúsenosti zo zahraničia, pretože tam sú monitorovacie kamerové systémy už niekoľko desiatok rokov využívané," povedal. Po inštalovaní kamier na verejné miesta podľa neho zaznamenali výrazné zníženie kriminality napríklad vo Veľkej Británii. 

Rada vlády pre prevenciu kriminality by v tomto roku mala dať na kamerové systémy viac ako 1,2 milióna eur. Pre väčšinu žiadateľov ide o príspevky od 2000 do 10.000 eur. 

Najviac kamier za vládne dotácie by malo pribudnúť v Nitrianskom kraji. Ide o 50 miest, na monitorovanie ktorých by vláda mal prispieť 300.000 eurami. Podľa Ivora za rozšírením kamier stojí aj ekonomický faktor, pretože môžu byť lacnejšie ako hliadkujúci policajti. "Na druhej strane si treba uvedomiť, že policajt nemôže byť všade a technika je oveľa pružnejšia a operatívnejšia," povedal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies