Messiho cenu považujú aj za žart, jeho čísla v play off sú slabé

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 16:19 • 2 min
Messiho cenu považujú aj za žart, jeho čísla v play off sú slabé

BRAZÍLIA - Lionel Messi nebol najlepší hráč futbalových MS v Brazílii, ba ani sa k tomuto titulu ani len nepriblížil. Napriek tomu mu ho udelili.

slovakia

left justify in out

Tak by sa dala zhrnúť téza kritík na adresu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) - jej technicko-študijná komisia pridelila Zlatú loptu argentínskemu driblérovi.
     

Driblérovi, ktorému dribling a ani ďalšie veci na šampionáte zďaleka nevychádzali tak, ako je na to verejnosť zvyknutá počas zápasov, v ktorých má oblečený dres FC Barcelona. Messi navyše nedal ani gól (a neregistrovali mu ani asistenciu) v troch posledných zápasoch, teda od štvrťfinále až po finále. A tak sa reakcie pohybujú v intervale opatrnej a diplomatickej kritiky šéfa FIFA Seppa Blattera ("Som tiež trochu prekvapený") až po výroky Diega Maradonu, ktorý za tento verdikt označil ako vinníkov marketingové sily v pozadí svetového futbalu. Ako informuje mienkotvorný nemecký denník FAZ, sám šéf komunikácií zastrešujúcej organizácie Walter de Gregorio pripustil, že spôsob voľby sa bude meniť.
     

Britský Telegraph zdôrazňuje: "Messi nebol ani len najlepším hráčom svojho tímu. Tým bol Mascherano." Pridávajú sa aj španielske médiá a v Holandsku si nedali servítku pred ústa známi bratia de Boerovci: "To je azda žart FIFA. Messi je najlepší hráč sveta, ale nebol najlepší na tomto turnaji."
     

Faktom je, že Messi veľa vysokoakostných zápasov na šampionáte neabsolvoval. Od osemfinále prakticky žiadny, v ktorom by dominoval. Celkovo odohral 693 minút a nabehal 62,7 km, pričom veľkú časť sa po ihrisku len "ponevieral". Pri o čosi nižšom počte minút (682) namerali Müllerovi 84 km, teda priepastný, viac ako 21-kilometrový rozdiel. Nemec pôsobil ako hrot alebo ľavý krídelník, ale vidieť ho bolo v rôznych kútoch ihriska. Messiho voľnejšie a teda ťažšie definovateľné úlohy sa tiež odvíjali z pozície akéhosi falošného ľavého krídla do podhrotu, o tom, že ako "playmaker" sa čoraz viac vytrácal, nesvedčia len kilometre.
     

Jediným kritériom v prospech Messiho by mohli byť góly (a asistencie), ale jagavý Argentínčan ich strelil (štyri kusy) len Bosne, Iránu a Nigérii v základnej skupine, v osemfinále pridal kľúčovú prihrávku na víťazný gól, ale potom už len suchoty proti Belgicku, Holandsku a Nemecku. Naopak, Müller so skvelou bilanciou 5 gólov (a troch asistencií) hral vyvážene v celom priebehu turnaja a v jeho vyraďovacej fáze sa presadil dôležitou gólovou prihrávkou v osemfinále, či gólom, ktorý načal devastáciu brazílskeho futbalu.
     

Messiho play of čísla sú mizerné aj v porovnaní s ďalšími borcami. Toni Kroos, ako ústredná postava obdivuhodne pružného stredu poľa šampiónov, odohral takmer identický čas (690 minút), odbehal 82,6 km (o 20 viac ako Messi), strelil dva góly, na tri prihral, z toho je jeho vizitka v play off 2+2. Bránil, rozohrával väčšinu akcií, vrátane rohov a ďalších kopov. Nemecký "supernáhradník" Andre Schürrle stihol mať za 244 minút takmer rovnakú "bodovú" bilanciu ako Messi, 3 góly i asistencia navyše prišli vo vyraďovačke a jeho triumfálne akcie proti Alžírsku i Argentíne mali doslova cenu zlata. Vážni kandidáti na cenu boli aj mimo nemeckého kolektívu, okrem spomínaného Mascherana aj Kolumbijčan James Rodriguez s úžasnými 6 gólmi (plus 2 asistenciami), polovicu gólov strelil v play off Uruguaju a Argentíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona