Messi a jeho otec sa postavia pred súd

NETKY.SK • 26 September 2013, 09:42 • 2 min
Messi a jeho otec sa postavia pred súd

BARCELONA - Lionel Messi a jeho otec Jorge budú v piatok v mestečku Gava neďaleko Barcelony vypovedať pred súdom v súvislosti s ich obvinením z daňových nedoplatkov.

slovakia

left justify in out

Argentínsky kanonier FC Barcelona a zároveň štvornásobný najlepší futbalista sveta sa v rokoch 2006 - 2009 údajne vyhýbal plateniu daní. Príslušné úrady od neho a jeho otca požadovali až 4,16 milióna eur.

"Nemám obavy. Máme s otcom svojich právnikov a poradcov a absolútne im dôverujeme," povedal Messi ešte v júli tohto roku. 

Ešte o mesiac skôr sa v médiách objavili prvé informácie, že štátny žalobca obvinil Messiovcov z vyhýbania sa daňovej povinnosti a že zisky zo svojej marketingovej a reklamnej činnosti odvádzali do daňových rajov v Belize a Uruguaji. Podľa správy vyšetrovateľa Messiovci mali v rokoch 2006 - 2009 zaplatiť požadované financie na daniach príslušným španielskym úradom, ale v skutočnosti tak nikdy neurobili. Obom preto reálne hrozil trest odňatia slobody, ale podľa ďalších informácii v auguste predsa len zaplatili sumu päť miliónov eur zvýšenú o úroky z omeškania a to by malo zmenšiť ich prípadný trest. Tieto správy vyvolali v Španielsku prekvapenie u značnej časti futbalovej verejnosti. Messi si na verejnosti vždy vytváral obraz skromného profesionála, ktorý sa plne koncentruje len na futbal a hviezdne maniere sú mu na rozdiel od Cristiana Ronalda cudzie. 

"Je to výborný futbalista a od imidžu konfliktného človeka má ďaleko," vyjadril sa Carles Canto, marketingový expert spoločnosti IMG Consulting. "Renomé Messiho u fanúšikov je natoľko pozitívne, že ani táto daňová kauza ho nemôže výraznejšie naštrbiť," myslí si športový novinár Enric Baneres z denníka La Vanguardia. "Ľudia sú zväčša tolerantní voči daňovým únikom. V Španielsku je to taká bežná vec ako siesta alebo paella," dodáva 

Podľa informácií španielskych médií môže byť za touto Messiho kauzou muž menom Rodolfo Schinocca. Ide o bývalého agenta svetoznámeho futbalistu, ktorý mal okrem iného na starosti aj štruktúru a manažovanie Messiho príjmov z reklamnej činnosti. Schinocca sa bráni tvrdením, že s tým nemá nič spoločné, keďže s Messiovcami prestal spolupracovať v roku 2006, teda ešte pred prepuknutím aféry. Z podvodu nepriamo obvinil otca Jorgeho, ktorý sa mal údajne obohatiť na úkor svojho slávneho syna. 

Messi dosiaľ v 387 zápasoch za FC Barcelona strelil 323 gólov a v kanonáde pokračuje aj v tejto sezóne. V šiestich kolách španielskej La Ligy rozvlnil sieť už sedemkrát a spolu s Diegom Coston z Atlética je momentálne najlepším kanonierom súťaže. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies