Mesiac po útokoch na Charlie Hebdo popularita Hollanda a Vallsa klesá

NETKY.SK • 23 Február 2015, 12:04 • 2 min
Mesiac po útokoch na Charlie Hebdo popularita Hollanda a Vallsa klesá

BRUSEL - Francúzsky prezident Francois Hollande stratil v priebehu februára päť a premiér Manuel Valls sedem percentuálnych bodov na popularite, ktorá im stúpla v januári po teroristických útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry IFOP pre francúzsky týždenník Le Journal du Dimanche, ktorý citujú viaceré belgické médiá. Vo februári spokojnosť s činnosťou prezidenta vyjadrilo 24 percent respondentov, čo je pokles o päť percentuálnych bodov v porovnaní s januárom. Premiér Valls získal 46-percentnú dôveru opýtaných, čo znamená pokles o sedem percentuálnych bodov.

 

Nepríjemnou správou pre Hollanda je pokles popularity v radoch vlastnej Socialistickej strany (PS), keď získal 66 percent kladných stanovísk, voči januáru však u straníkov prišiel o sedem bodov a výrazný pokles zaznamenal aj medzi priaznivcami Ľavého frontu (z 39 percent na 27 percent). Zabodoval u zástancov strany Európski ekológovia/Zelení (nárast o deväť bodov), nízku popularitu (deväť percent) však má aj naďalej medzi priaznivcami centristickej Únie demokratov a nezávislých (UDI) a pravicovou Úniou pre ľudové hnutie (UMP), kde má podporu iba na úrovni štyroch percent.

 

Premiér Valls má najvyššiu podporu medzi členmi vládnucej Socialistickej strany, keď s 83-percentnými kladnými ohodnoteniami svojej činnosti preskočil prezidenta. V januári však mal v PS podporu až 88 percent respondentov.

 

Prieskum bol vykonaný pomocou dotazníka cez internet alebo telefonicky na vzorke 1972 ľudí zastupujúcej všetky reprezentačné zložky francúzskeho elektorátu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies