Mesiac júl bol na Slovensku extrémne teplý

NETKY.SK • 4 August 2015, 12:51 • 2 min
Mesiac júl bol na Slovensku extrémne teplý

BRATISLAVA - Júl bol na Slovensku mimoriadne teplý. Priemerná mesačná teplota vzduchu dosiahla extrémnu hodnotu nad 24 stupňov Celzia na takmer jednej tretine meteorologických staníc s denným spravodajstvom. Na Slovensku ich je dohromady 55.

slovakia

left justify in out

"Najviac takýchto staníc bolo v západných častiach Nitrianskeho kraja," píšu vo svojej analýze Pavel Faško a Oliver Bochníček zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

 

V histórii meraní sa priemerná mesačná teplota vzduchu vyšplhala nad túto hodnotu iba v rokoch 1994, 2006 a 2015. V každom z týchto júlov to bolo na štyroch meteorologických staniciach.

 

V júli 2015 dosiahla v Hurbanove priemerná mesačná teplota vzduchu 24,2 stupňov Celzia, čo je pre tento mesiac najvyššia hodnota tejto charakteristiky teploty vzduchu od roku 1871. "Čiže za minimálne posledných 145 rokov," podotkli meteorológovia.

 

Kladné odchýlky priemernej mesačnej teploty vzduchu sa od normálu pohybovali v najkrajnejších prípadoch v úrovni nad štyri stupne Celzia. V tomto letnom mesiaci je to výnimočná situácia.

 

"Takéto vysoké kladné odchýlky priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu by boli pozoruhodné aj v zime, keď je u nás premenlivosť charakteru počasia väčšia ako v lete," dodali meteorológovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies