Mesežnikov: Štefan Harabin jednoznačne stratil politickú podporu

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 10:45 • 2 min
Mesežnikov: Štefan Harabin jednoznačne stratil politickú podporu

BRATISLAVA - Končiaci predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin jednoznačne stratil politickú podporu, ktorú mu doteraz prejavovala strana Smer-SD. Pre TASR to v reakcii na pondelkovú (19.5.) neúspešnú voľbu nového predsedu NS uviedol politológ Grigorij Mesežnikov.

slovakia

left justify in out

"Robert Fico (Smer-SD) už počas prezidentskej kampane naznačoval, že by privítal nekandidovanie Štefana Harabina. Ten toto dosť jasné odporúčanie neakceptoval, tak vláda navrhla inú kandidátku. To rozloženie síl, ktoré potom vzniklo v súdnej rade, neumožnilo zvoliť nikoho," vysvetlil Mesežnikov. Aj preto si myslí, že Harabin už zvolený nebude.

 

Napriek skutočnosti, že Harabina odmieta opozícia, vládny Smer-SD aj nový prezident Andrej Kiska, Mesežnikov nesúhlasí, že je z týchto dôvodov nezávislým kandidátom, ako to o sebe tvrdí. "Je to bývalý minister za ĽS-HZDS. Jeho nezávislosť sa objavila teraz, keď nebol zvolený. Je to človek, ktorý skoncentroval mocenské pozície v súdnom systéme a politicky sa prikláňal na stranu buď koalície prvej vlády Roberta Fica, alebo v súčasnosti na stranu terajšej vlády. Po tom, čo stratil podporu, tvrdí, že je nezávislý. Samozrejme, že nie je," dodal.

 

Politológ Martin Klus považuje za kľúčové, že sa voľba nepodarila. "Keďže nastupuje nový prezident Andrej Kiska, kalkulovalo sa s tým, že sa to musí stihnúť ešte do odchodu Ivana Gašparoviča. Kiska totiž avizoval, že by Harabina nevymenoval," konštatoval pre TASR. Druhá stránka veci podľa neho je, kto budú ďalší kandidáti. "Videli sme, že obsadiť tieto tri miesta na voľbu bolo problematické a dnes neexistuje žiadna politická ani odborná zhoda v súdnych kruhoch, kto by mal túto funkciu zastávať. Bude sa musieť nájsť človek integrujúci toto spektrum. Ja mám však obavu, či sa vôbec nájde," dodal Klus.

 

O post predsedu NS sa na zasadnutí súdnej rady v Sobranciach uchádzali traja kandidáti. Okrem Harabina to boli sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová. V prvom kole nebol zvolený nikto, do druhého postúpili Harabin a Bajánková. Ani v opakovanej voľbe však nikto z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na zvolenie. O predsedovi NS sa teda bude rozhodovať v nových voľbách, ktorých termín zatiaľ nie je známy. Nebudú sa však môcť na nich zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v pondelok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona