Mesežnikov: Pre výsledok britského referenda netreba podliehať panike

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 09:49 • 2 min
Mesežnikov: Pre výsledok britského referenda netreba podliehať panike

BRATISLAVA – Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie (EÚ) je problematické a znepokojujúce. Neprináša nič dobré pre EÚ a ani pre samotnú Britániu. Netreba však podliehať panike.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pre TASR to povedal Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Takýto výsledok posledné dni očakával. Myslí si, že kampaň za vystúpenie z EÚ bola neférová, označil ju až za "psychotický vzdor".

 

Súčasnú situáciu nemá brať podľa neho verejnosť tragicky. "Netreba podliehať panike," povedal. Poukázal, že sa vypracuje model postupného odchodu krajiny z EÚ a všetko bude mať svoje pravidlá. Po odchode Britov by sa podľa Mesežnikova mohla posilniť súdržnosť zvyšku členských krajín. "Politické elity to však musia prijať ako výzvu," poznamenal. Británia mala podľa neho niektoré "osobité názory", s ktorými EÚ nesúhlasila.

 

Nadchádzajúce predsedníctvo v Rade EÚ je pre Slovensko v takejto situácii poľutovaniahodná vec, myslí si Mesežnikov. Okrem migrácie sa totiž bude musieť zaoberať i brexitom. Slovensko čakajú rokovania, čo bude podľa Mesežnikova stresujúce. "No nič povzbudivé to nie je," dodal.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

 

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona