Mesároš: Seniori si zaslúžia dôstojnú starobu, nemajú peniaze ani na základné potreby

NETKY.SK • 15 November 2016, 14:30 • 2 min
Mesároš: Seniori si zaslúžia dôstojnú starobu, nemajú peniaze ani na základné potreby

BRATISLAVA – Až 60 percent slovenských seniorov má pocit chudoby, 30 percent nemá na najzákladnejšie potreby, každý siedmy potvrdil, že si musí požičiavať na vyžitie. To sú výsledky nedávneho výskumu, ktorý realizovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) s Fórom pre pomoc starším.

slovakia

left justify in out

"Výskum sme robili na relevantnej vzorke 786 respondentov od 53 do 96 rokov. Zistili sme alarmujúce údaje, že iba tri percentá z nich dokážu niečo ušetriť, takmer polovica nedokáže pokryť svoje mesačné náklady, 62 % sa cíti byť diskriminovaných v zdravotníctve, štátnej a verejnej správe." Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informovala špecialistka SNSĽP Natália Juráková.

 

"V roku 2008 sme tiež urobili tento výskum Chudoba a sociálne vylúčenie starších osôb. Odvtedy zastúpenie seniorov v našej spoločnosti stúplo z 12,1 na 14,5 % a tendencia do budúcnosti je stály nárast. Seniori sú početná skupina a mnohí z nich žijú v nelichotivých podmienkach. Zasluhujú si dôstojnú starobu a chceme, aby sa štát k tomu adekvátne postavil," zdôvodnil konanie výskumu výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš.

 

Aj podľa prezidentky Fóra pre pomoc starším Ľubice Gálisovej mnohí seniori pre nízky príjem nemajú financie na lieky, alebo zabezpečenie si základných potrieb a služieb. "Najmä mnohé ženy majú nízke dôchodky. Tí, ktorí si musia požičiavať, sa dostávajú do exekúcií, čo už je pre ich život úplne existenčná situácia. Zákonným vytvorením denných centier starší ľudia majú viac príležitostí na spoločenský život. Niektorí však žijú osamotení, čo má vplyv na rôzne formy zneužívania aj páchania trestných činov násilia," pripomenula Ľubica Gálisová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies