Mesároš: Najurgentnejší problém predstavujú prejavy extrémizmu

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 14:15 • 2 min
Mesároš: Najurgentnejší problém predstavujú prejavy extrémizmu

BRATISLAVA - V roku 2015 sa na Slovensku témy súvisiace s ľudskými právami vrátane referend na ochranu rodiny, nárastu extrémizmu, problematiky masovej migrácie alebo šikany na pracovisku dostali z racionálnej a odbornej roviny do roviny emocionálnej a expresívnej, v ktorej sa laická i odborná verejnosť odkláňa od pragmatického prístupu k tejto téme.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii to dnes konštatoval riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marián Mesároš, ktorý novinárom predstavil tohtoročnú Správu o dodržiavaní ľudských práv vrátane rovnakého zaobchádzania v Slovenskej republike. "Stáva sa z toho strašiak, prehlbujú sa a vznikajú predsudky a stereotypy," konštatoval.


Za najurgentnejšie problémy v súčasnosti považuje Mesároš prejavy extrémizmu a prístupu k téme migrácie, pričom intenzita násilných prejavov sa podľa neho stupňuje najmä na internete. Slovenská spoločnosť podľa Mesároša podcenila prejavy extrémizmu v spoločnosti. "Mysleli sme si, že pokiaľ o nich nebudeme informovať, že sami zlyhajú na neschopnosti naplniť to, čo tvrdia, ale sociálne siete im pomohli k výsledku, ktorý pred niekoľkými mesiacmi dosiahli a je to záväzok pre celú spoločnosť a inštitúcie, aby sme si uvedomili, že takto to ďalej nejde a treba aktívnejší prístup a odbornú diskusiu," povedal. Z hľadiska ľudských práv sú podľa neho na Slovensku naďalej najohrozenejšie osoby so zdravotným postihnutím, sociálne vylúčené spoločenstvá vrátane Rómov, deti z hľadiska kvality vzdelávacieho procesu ako aj osoby s odlišnou sexuálnou orientáciou. Práve sexuálna odlišnosť sa podľa Mesároša v poslednom čase stala "veľmi ťažko spoločensky spracovateľná téma". "Myslím, že tu sme sa posunuli o niekoľko rokov späť," vyhlásil.


Slovenské národné stredisko pre ľudské práva monitoruje a hodnotí dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd, ako aj dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania na Slovensku. Správa o dodržiavaní ľudských práv za rok 2015 sa v jednotlivých kapitolách opakovane aj prierezovo venuje ľudským právam a slobodám, problematike extrémizmu, dodržiavaniu zásady rovnakého zaobchádzania a otázkam diskriminácie.

 

Obsahovo sa Správa zameriava na vybrané ľudské práva a slobody, ktoré boli v roku 2015 predmetom verejných diskusií, pri uplatňovaní ktorých sa v praxi prejavili nedostatky, alebo ktorých ochrana sa ukázala v uplynulom roku ako problematická. Cieľom Správy je poskytnúť objektívny, pravdivý a aktuálny obraz o dodržiavaní ľudských práv v SR za uplynulý rok a súčasne uviesť aj závery a odporúčania na zabezpečenie zefektívnenia ochrany a uplatňovania ľudských práv a základných slobôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies