Mesačné príjmy IS dosahujú zhruba 80 mil. USD, ale začína mať problémy

NETKY.SK • 8 December 2015, 07:00 • 2 min
Mesačné príjmy IS dosahujú zhruba 80 mil. USD, ale začína mať problémy

LONDÝN - Mesačné príjmy organizácie Islamský štát (IS) dosahujú zhruba 80 miliónov USD (74,01 milióna eur). Ide najmä o príjmy z rôznych poplatkov a konfiškácie majetku, a tiež o príjmy z ropy, s ktorými však už začína mať problémy. Nálety totiž poškodzujú ropnú infraštruktúru IS. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na londýnsku analytickú spoločnosť IHS.

slovakia

left justify in out

Tá vo svojej správe konštatuje, že IS na rozdiel od iných džihádistických skupín ako al-Káida nie je závislá od finančných príspevkov zo zahraničia, keďže môže počítať s príjmami z veľkých území v Sýrii a v Iraku, ktoré má pod kontrolou.

 

IHS odhaduje, že mesačné príjmy IS sa pohybujú okolo úrovne 80 miliónov USD. Z toho približne polovicu predstavujú príjmy z poplatkov a zhabaného majetku, keďže IS zaviedol 20-% daň na všetky služby. Ropa sa podieľa zhruba 43 % na príjmoch IS a zvyšok získava z pašovania drog, z predaja elektriny a finančných príspevkov od darcov.

 

IS na území, ktoré kontroluje, môže zavádzať dane, skonfiškovať majetok a generovať tržby v štátnych ropných a plynárenských firmách. Iné teroristické skupiny nemajú také možnosti, pripomenul hlavný analytik spoločnosti IHS Columb Strack.

 

Ale na rozdiel od iných teroristických skupín musí územia pod svojou kontrolou aj spravovať, nemôže z nich len vyťahovať príjmy a tie potom investovať iba do zbraní a výroby bômb. A tzv. kalifát čelí čoraz tvrdším útokom.

 

Američania spustili nálety na IS už vlani v auguste a tento rok v septembri začali na kalifát útočiť aj Rusi. IS sa po ofenzíve v roku 2014 nepodarilo získať žiadne väčšie nové územia a viaceré zdroje naznačujú, že začínajú mať problém vybalansovať rozpočet. Objavili sa správy, že IS znižuje bojovníkom platy, zvyšuje ceny elektriny a zavádza nové dane v poľnohospodárstve.

 

Podľa IHS čoraz intenzívnejšie útoky spojencov na čele s USA aj Ruska na ropnú infraštruktúru IS, vrátane ropných vrtov a cisterien prepravujúcich ropu, začínajú prinášať výsledky. IS už vraj začal vyberať poplatky od obyvateľov, ktorí opúšťajú jeho územie a vzhľadom na stupňujúci sa tlak bude hľadať nové zdroje financií.

 

"Môže sa tiež pokúsiť ešte zvýšiť ceny elektriny, a tiež poplatky za mobilné siete, internet a všetky typy verejných služieb. Ale ľudia majú už teraz problémy s platením. Obyvatelia žijúci na území IS to budú mať čoraz ťažšie," dodal Strack.

 

(1 EUR = 1,0809 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona